• Головна
  • Новини
  • Генпрокуратура хоче повернути державі землю біля Софійського собору та Києво-Печерської лаври...

Генпрокуратура хоче повернути державі землю біля Софійського собору та Києво-Печерської лаври

29.04.2015, 10:31
Генпрокуратура хоче повернути державі землю біля Софійського собору та Києво-Печерської лаври - фото 1
Генеральна прокуратура оскаржила в суді рішення Київської міської ради, прийняте при колишньому міському керівництві, яким комерційним структурам передано в оренду під забудову земельну ділянку, розташовану в охоронній зоні Софійського собору та Києво-Печерської лаври

земля.jpegГенеральна прокуратура оскаржила в суді рішення Київської міської ради, прийняте при колишньому міському керівництві, яким комерційним структурам передано в оренду під забудову земельну ділянку, розташовану в охоронній зоні Софійського собору та Києво-Печерської лаври, інформує "Релігія в Україні".

Як повідомляє прес-служба генпрокуратури 24 квітня, земельна ділянка розташовується в центральному історичному ареалі української столиці, на території охоронної зони об'єкту всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра".

У наглядовому відомстві зазначили, що незважаючи на те, що на зазначеній території заборонена будь-яка забудова, окрім будівництва особливо важливих об'єктів, в 2007 і 2013 роках Київська міськрада прийняла рішення про передачу комерційним структурам земельної ділянки для будівництва офісно-житлового комплексу з підземною автостоянкою. При цьому в порушення Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, ратифікованої Україною в 1988 році, про такі рішення навіть не був повідомлений Комітет всесвітньої спадщини.

Прокуратура Києва звернулася з позовом про визнання недійсним рішення Київської міськради та укладених ним договорів оренди землі, проте в його задоволенні було відмовлено.

У свою чергу Генпрокуратура звернулася із заявою про перегляд зазначених судових рішень Верховним судом України. Вища судова інстанція погодилася з обґрунтованістю доводів Генпрокуратури та скасувала постанову Вищого господарського суду України, а справу передала на новий касаційний розгляд.