• Головна
  • Новини
  • У Мелітополі священики УПЦ (МП) створюють «загони оперативного реагування для захисту храмів»...

У Мелітополі священики УПЦ (МП) створюють «загони оперативного реагування для захисту храмів»

15.10.2014, 09:32
Як повідомляє "РIА Мелітополь", така необхідність виникла у зв'язку «з поширенням випадків захоплення храмів УПЦ в центральній і західній Україні».

Священики Мелітопольської єпархії Української Православної Церкви (МП) створюють при кожному храмі ініціативні групи оперативного реагування. Як повідомляє "РIА Мелітополь", така необхідність виникла у зв'язку «з поширенням випадків захоплення храмів УПЦ в центральній і західній Україні».

За словами настоятеля храму Олександра Невського отця Олександра, досвід інших міст показує, що в "храми приходять не віруючі люди від парафій, а рейдери, які відбирають церкви".

Як йдеться у повідомленні, для того, щоб не допустити «подібних захоплень» в Мелітополі священнослужителі звернулися до своїх вірних з проханням створити добровольчі групи з людей, які залишать свої контактні телефони та зобов'язуються оперативно прибути на місце можливого конфлікту, у разі необхідності. Про це інформує УНІАН-релігії.

Як РІСУ повідомляла, у Херсонській, Рівненській, Чернігівській областях спостерігається перехід парафій УПЦ (МП) під юрисдикцію УПЦ КП. Таке рішення громади приймають на парафіяльних зборах.

Причину переходу парафій УПЦ (МП) до УПЦ КП пояснив Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк) 10 жовтня під час зустрічі із послом із питань релігійних свобод Королівства Канада Ендрю Беннеттом (Andrew Bennett). 

"Головну роль у всіх  випадках переходу парафій УПЦ (МП) в УПЦ КП здебільшого відігравала просто неприйнятна позиція самого духовенства Московського Патріархату, яке відмовлялося молитися за українських воїнів, на проповідях називали їх фашистами і братовбивцями, проповідували ідеї "Рускава міра", називали агресора визволителем. Ці факти засвідчені численними свідками, адже все це проголошувалося публічно і часто - з церковного амвону. Тому люди і повстали проти такої неправди. При цьому жодної агресії ані з нашого боку, ані зі сторони тих парафіян, що у своїй більшості виявляли бажання підпорядковуватися Київській Патріархії, до тих парафіян, що виявляли протилежну думку і бажання, не застосовували і, навпаки, у деяких селах пропонувалося залишити для релігійного вжитку громаді Московського Патріахату парафіяльні каплиці, священичі будинки тощо",  – пояснив митрополит Димитрій (Рудюк).