• Головна
  • Проекти
  • В УПЦ (МП) заперечили свою причетність до захоплення дому молитви ЄХБ у м. Антрацит, звинувативши у цьому ЛНР...

В УПЦ (МП) заперечили свою причетність до захоплення дому молитви ЄХБ у м. Антрацит, звинувативши у цьому ЛНР

18.09.2014, 13:20
В УПЦ (МП) заперечили свою причетність до захоплення дому молитви ЄХБ у м. Антрацит, звинувативши у цьому ЛНР - фото 1

У Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви прокоментували повідомлення у ЗМІ про захоплення 8 вересня дому молитви євангельських християн-баптистів у м. Антрацит Луганської області та про ймовірну причетність до цього злочину місцевого священика УПЦ (МП).

Митрофан.pngУ Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (МП) прокоментували повідомлення у ЗМІ про захоплення 8 вересня дому молитви євангельських християн-баптистів у м. Антрацит Луганської області та про ймовірну причетність до цього злочину місцевого священика УПЦ (МП).

В УПЦ (МП) висловили співчуття представникам общини євангельських християн-баптистів міста Антрацит у зв’язку з вищезгаданою силовою акцією проти них, а також закликали всіх, від кого це залежить, не перешкоджати місцевому населенню звершувати релігійну діяльність згідно зі своїми релігійними переконаннями та не компрометувати своїми силовими діями Українську Православну Церкву.

Як наголошується у коментарі Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, у Ровеньківській єпархії УПЦ (МП),  до складу якої належать православні парафії м. Антрацит,  заявили, що місцеве православне духовенство не має жодного відношення до цієї силової акції, яка, як сказано у коментарі, «є виключно ініціативою представників самопроголошеної ЛНР».

«Ні правлячий архиєрей Ровеньківської єпархії єпископ Пантелеїмон, ані місцеві священики не схвалюють цієї силової акції і не приймуть від представників ЛНР ніяких приміщень, що належать євангельським християнам-баптистам чи будь-яким іншим конфесіям регіону», – наголошують в УПЦ (МП).

У коментарі також сказано: «Голова ВЗЦЗ УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан у своєму виступі на зустрічі релігійних лідерів України і Росії у м. Осло (Норвегія) 11 вересня 2014 року повідомив учасникам круглого столу про те, що представники самопроголошеної ЛНР пропонували йому також забрати у власність приміщення єпархіального управління та кафедральний собор УПЦ КП у Луганську, які залишилися без нагляду у зв’язку із бойовими діями у регіоні. Митрополит Митрофан відповів на таку пропозицію категоричною відмовою. Окрім того, Українська Православна Церква повністю поділяє і дотримується позиції, яка була висловлена в Комюніке за результатами зустрічі релігійних лідерів України і Росії в Осло, у тексті якого, зокрема, говориться: «Як релігійні діячі ми особливо звертаємо увагу на необхідність дотримання в зоні конфлікту права на свободу совісті. Насильницькі дії щодо духовенства та віруючих, храмів та молитовних будинків будь-якої з діючих в Донецькій і Луганській областях конфесій неприпустимі».

В УПЦ (МП) висловили сподівання, що представники інших конфесій України також «не будуть використовувати поточну суспільно-політичну ситуацію з метою захоплення храмів та створення конфліктних ситуацій на парафіях Української Православної Церкви».