• Головна
  • Проекти
  • Костел Св. Магдалени у Львові залишиться у власності міськради – рішення суду...

Костел Св. Магдалени у Львові залишиться у власності міськради – рішення суду

11.06.2014, 14:07
Костел Св. Магдалени у Львові залишиться у власності міськради – рішення суду - фото 1
Суд не дозволив змінити власника костелу на вулиці Бандери, 10 у Львові з Львівської міської ради на релігійну громаду Римо-Католицької Церкви Святої Марії Магдалени.

Львівський_органний_зал.jpgСуд не дозволив змінити власника костелу на вулиці Бандери, 10 у Львові з Львівської міської ради на релігійну громаду Римо-Католицької Церкви Святої Марії Магдалени. Нині будівля використовується як концертний зал Будинку органної та камерної музики.

Релігійна громада звернулася до суду, оскільки, на їх думку, будівля костелу площею 1 360,5 кв. м є культовою спорудою та має бути безоплатно передана у їх власність. Нині вона офіційно належить громаді міста Львова в особі Львівської міської ради.

За твердженням релігійної громади, саме парафія Римо-Католицької Церкви Святої Марії Магдалени збудувала та була законним власником костелу до позбавлення таких прав владою тоталітарного режиму СРСР. 

Однак суд встановив, що повернення у власність релігійним організаціям передбачено лише у випадку, якщо майно перебувало у їх власності та було вилучено у цих організацій безпосередньо державою. Релігійна громада зареєструвалася як юридична особа вже після набуття чинності закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, а також не довела, що раніше володіла будівлею. Тому судді відмовили у задоволенні позову. Про це повідомляє Zaxid.net.

З 1988 року по сьогодні костел використовується як концертний зал Будинку органної та камерної музики. Конфлікт навколо цієї будівлі триває вже багато років. Востаннє, протистояння загострилося, коли у 2010 році Львівська міськрада продовжила оренду костелу Будинку органної та камерної музики ще на 20 років.