• Головна
  • Новини
  • Нардеп Бригинець закликав Генпрокуратуру та мера Львова розібратися з руйнуванням частини лічниці Шептицького...

Нардеп Бригинець закликав Генпрокуратуру та мера Львова розібратися з руйнуванням частини лічниці Шептицького

10.01.2014, 14:47
Нардеп Бригинець закликав Генпрокуратуру та мера Львова розібратися з руйнуванням частини лічниці Шептицького - фото 1
Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита Андрея Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безплатної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини.

Лічниця.jpgУ прес-службі народного депутата України (фракція «Батьківщина»), голови підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександра Бригинця повідомили про те, що депутат звернувся до Генпрокуратури, прокуратури м. Львова та міського голови Львова Андрія Садового «з вимогою негайно припини злочин», який забудовники вчинили вранці, 10 січня, – руйнацію пам’ятки XVIII на вул. Озеркевича, 4 – першої, будівлі Українського шпиталю «Народна лічниця» імені Митрополита Шептицького.

«Наразі будівля зруйнована на третину. Забудовники придбали цю ділянку заради зведення на ній нового житлово-офісного центру. На запитання, на якій підставі вони зносять пам’ятку, вони відповіли, що не знали, що це пам’ятка. Але, як на мене, це цинічна брехня. Забудовники однакові по всій Україні», – підкреслив Бригинець.

«Цинізм ситуації полягає в тому, що 2014 рік проголошений роком шанування А.Шептицького, який подарував місту цю лікарню», – наголосив Бригинець.

За словами голови Львівського облуправління охорони пам’яток Андрія Салюка, пам’ятка внесена до Реєстру пам’яток у 1986 році серед комплексу споруд, а не як окремий об’єкт. Тому пам’яткоохоронці підготували новий паспорт для пам’ятки, яка наразі вважається нововиявленою пам’яткою місцевого значення, і передали його на затвердження. Але, за даними прес-служби Бригинця, паспорт досі не затвердили.

Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита Андрея Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безплатної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України.