• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) назвали ганебною ситуацію довкола клініки Громашевського в Лаврі...

В УПЦ (МП) назвали ганебною ситуацію довкола клініки Громашевського в Лаврі

17.09.2013, 15:19
В УПЦ (МП) назвали ганебною ситуацію довкола клініки Громашевського в Лаврі - фото 1
"Шантаж хворими та лікарями потрібно закінчувати", – наголосив церковник.

Лебідь.jpgНамісник Києво-Печерської лаври владика УПЦ Павел (Лебідь) назвав ганебною ту ситуацію, яка склалась навколо клініки інфекційних хвороб Громашевського в Лаврі, яку хочуть перевезти в інше приміщення та закликав не робити цього. "Шантаж хворими та лікарями потрібно закінчувати", – наголосив церковник.

ВІЛ–позитивні пацієнти клініки Лавра, які прикували себе наручниками до ліжок, тим часом, обіцяють залишатися в будівлі до тих пір, поки не буде здійснено переїзд клініки в обіцяне приміщення по вулиці Амосова. Про це заявили активісти під час прес-брифінгу в приміщенні клініки. Пацієнти представили присутнім копію доручення, в якому зазначено про те, що стаціонар клініки повинен переїхати в будівлю колишнього шкір-вендиспансеру по вулиці Галицькій. Ця будівля, за висновками експертів, не може використовуватися як стаціонар для ВІЛ-позитивних хворих чи для хворих з діагнозом гепатит.

У клініці інфекційних хвороб Громашевського лікувалося більше 9000 пацієнтів. Саме для того, щоб зібрати гроші на обладнання цієї клініки, до Києва свого часу приїздив з концертами Елтон Джон та влаштовували концерти більшість українських зірок шоу-бізнесу. Конфлікт навколо клініки виник ще у 2011 році, коли Академія наук України прийняла постанову про розформування лікарні та переселення її окремих частин до різних закладів охорони здоров’я. З того часу клініка перебуває в епіцентрі постійних конфліктів. Про це інформує сайт «Свідомо».

Як повідомляла РІСУ, приміщення найсучаснішої в Україні інфекційної лікарні не знаходиться на території лаври, а межує з нею. Це примішення початково будувалося як лікарня на кошти мешканців столиці.

14 червня Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб'єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Таким чином, найкращий лікувальний заклад в Україні для ВІЛ-позитивних людей опинився перед невідомістю. Згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

Клініка розташована у місті Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви - вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом. Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

Клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між Церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, в якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.