• Головна
  • Проекти
  • Римо-католики Севастополя на престольне свято провели Месу біля костелу, який досі їм не повернули...

Римо-католики Севастополя на престольне свято провели Месу біля костелу, який досі їм не повернули

28.11.2012, 10:25
Римо-католики Севастополя на престольне свято провели Месу біля костелу, який досі їм не повернули - фото 1

Щорічно з нагоди дня пам'яті Климента Римського, католицька громада Севастополя, що носить його ім'я, проводить Богослужіння перед будівлею кінотеатру «Дружба», де до 1936 року розміщувався костел. Молитва перед будівлею костелу стала ще одним закликом до місцевої влади повернути віруючим храм.

exklusiv.gifЩорічно з нагоди дня пам'яті Климента Римського католицька громада Севастополя, що носить його ім'я, проводить Богослужіння перед будівлею кінотеатру «Дружба», де до 1936 року розміщувався костел. Молитва перед будівлею костелу стала ще одним закликом до місцевої влади повернути віруючим храм.

Збудований костел був у 1911 році і на сьогодні будівля є архітектурним пам’ятником. Втім, вже довгі роки римо-католики намагаються повернуті споруду до громади, але зустрічаються з протидією депутатів Севастопольської міської Ради.

27_sev_kostel_3.JPG

У цьогорічному Богослужінні, яке відбулась 24 листопада, взяли участь понад півсотні людей, багато з яких приїхали в Севастополь з інших міст Криму. Серед почесних гостей був і генеральний консул республіки Польща в Севастополі Веслав Мазур.

Месу очолив єпископ Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ в Україні  Броніслав Бернадський. У своїй промові він повідомив вірянам, що 23 листопада, «саме в День святого Климентія, Господь Бог благословив, що Папа Римський призначив ще одного єпископа для цієї дієцезії.

27_sev_kostel.JPG

«Ми молимося, щоби Господь Бог сьогодні благословив, аби відкрився цей храм і ці двері перед нами…І ми, як християни, маємо право на свій храм і свої обличчя у храмі, а влада міста має зрозуміти і дати віруючим право на це», – сказав у промові владика.

Довідка: Римо-католицький костел св. Климента у Севастополі збудований 1911 року на пожертви католиків. Їх у Севастополі на той час було понад 3 тисячі, дві третини з них становили військовослужбовці, зокрема Чорноморського флоту.

1936 року священик Матвій Гудайтіс, який очолював парафію, був розстріляний, а храм закритий. У період оборони Севастополя в 1941-1942 рр. у його будівлі розташовувався радіовузол. Під час війни костел постраждав від бомбардувань, але близько 80% будівлі вціліло. У 1958 році, за проектом архітектора Брауде, храм був перебудований під кінотеатр.

У 1994 році вийшов Указ Президента України «Про повернення релігійним організаціям культового майна». У ньому сказано: «На виконання статті 17 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації» місцевим органам державної виконавчої влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безплатне користування або повернення безплатно у власність релігійних організацій культових споруд і майна, які знаходяться в державній власності і використовуються не за призначенням».

Впродовж усіх цих років католицька община Севастополя намагається повернути будівлю храму, але костел, як і раніше, знаходиться в комунальній власності міста, будівлею уповноважена розпоряджатися міська рада.

Севастопольська римо-католицька громада відродилася з ініціативи групи католиків 1993 року. З 1996 року в тимчасово пристосованому приміщенні (колишній житловій квартирі, що використовується як каплиця) відправляють богослужіння.

Парафія налічує близько 400 чоловік різних національностей, які регулярно відвідують богослужіння трьома мовами: українською, російською та польською). При парафії діє недільна школа для дітей.

Серед членів парафії — не лише севастопольці, а й мешканці найближчих до Севастополя міст і сіл.