У Києві знову захопили територію Стрітенської церкви

25.07.2012, 10:26
У Києві знову захопили територію Стрітенської церкви - фото 1
Історичний фундамент Стрітенської церкви на розі вул. Стрітенської та Великої Житомирської зараз засипають невідомі служби.

Стрітенська церкваІсторичний фундамент Стрітенської церкви на розі вул. Стрітенської та Великої Житомирської зараз засипають невідомі служби.

Про це повідомили парафіяни церкви Стрітення Господнього голову комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, інформує портал Рідна країна.

«Це вже не перша спроба захоплення території, де відбудовується пам’ятка Київської Русі – Стрітенська церква. Кілька місяців тому невідомі зламали паркан, спробували засипати виритий для будівництва котлован. Згодом вночі невідомі зламали і вивезли половину паркану, яким обгороджена територія, де відбудовується храм. На нашу вимогу паркан хоч і не належним чином, але поновили, проте кримінальну справу проти руйнівників муніципального майна так і не порушили. А спроби захопити територію продовжуються», — заявив О. Бригинець.

Депутат зауважив, що поки комунальні служби шукають пояснення, чому відновлювальні роботи не ведуться, різноманітні служби і структури регулярно під різними приводами намагаються захопити територію пам’ятки.

«Хоча кожного разу причини й виконавець різні, простежується чиясь основна мета: не допустити поновлення храму», — наголосив О. Бригинець.

О. Бригинець знову звернувся до голови КМДА О. Попова з проханням вжити відповідних заходів, направлених на збереження історичної території храму, адже спроби її захоплення носять системний характер.

Нагадаємо, церква Стрітення Господнього — єдиний храм, закладений в часи Київської Русі, який ще може бути відбудований в Києві, і на відновлення якого рішенням Київради передбачено кошти. Церква була побудована князем Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, доки її не знищили більшовики у 1934 році. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу.