У Донецьку протестують проти спорудження храму УПЦ (МП)

11.06.2012, 11:24
У Донецьку протестують проти спорудження храму УПЦ (МП) - фото 1
У Донецьку триває конфлікт між мешканцями Калінінського району та місцевою єпархією УПЦ (МП) – люди протестують проти спорудження у сквері храму Різдва Пресвятої Богородиці.

TserkvaУ Донецьку триває конфлікт між мешканцями Калінінського району та місцевою єпархією УПЦ (МП) – люди протестують проти спорудження у сквері храму Різдва Пресвятої Богородиці.

Православна громада кілька років тому ініціювала зведення церкви площею 260 кв. м на місці зруйнованого фонтану. Віряни пообіцяли зберегти масив зелених насаджень та влаштувати поруч дитячий майданчик.

Однак їхні плани викликали протест у місцевого населення. Як повідомляє Православіє в Україні, люди не просто не хочуть йти на якісь компроміси, вони навідріз відмовляються від діалогу з прихильниками будівництва храму.

Так 14 квітня, напередодні Воскресіння Христового була знищена огорожа навколо фонтану в сквері ім. Калініна. Організатори протестної акції залучили для участі місцевих жителів, а також підлітків і дітей (всього близько 100 чоловік). Озброївшись мегафонами і плакатами, мітингувальники висловлювали свою думку, а потім перейшли до дій, які правоохоронці не класифікували як протиправні: домкратами підірвали опори огорожі, а потім «надихнули» дітей і підлітків зруйнувати паркан.

Аби владнати конфлікт, Донецька єпархія провела 9 червня громадські слухання. Прихильники зведення храму хочуть, щоб жителі Калінінського району ознайомилися з усіма деталями будівництва та подальшого благоустрою території скверу, а не тільки з домислами організаторів протесту.

Як нагадує сайт Православіє в Україні, сквер у Калінінському району заснували 40 років тому донецькі шахтопрохідники. Увесь цей час ним опікувалося керівництво підприємства «Донецькшахтопроходка». У головному корпусі цього підприємства 2007 року утворилася православна громада Різдва Пресвятої Богородиці, яка й ініціювала спорудження храму сквері.