Євреїв Києва хочуть позбавити землі на закритому суді, - заява

29.05.2012, 09:29
Євреїв Києва хочуть позбавити землі на закритому суді, - заява - фото 1
Київська влада в закритому для преси режимі намагається відібрати земельну ділянку у єврейської релігійної громади Києва. Про це йдеться у заяві громади.

28.052012Київська влада в закритому для преси режимі намагається відібрати земельну ділянку у єврейської релігійної громади Києва. Про це йдеться у заяві громади.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ представники київських юдеїв, проводити судовий процес у закритому режимі прийняли рішення судді Господарського суду Києва.

"З незрозумілої причини суд відмовив каналу новин 24, 5 каналу і агентству УНІАН у можливості висвітлювати хід судового процесу", — повідомив президент Всесвітнього форуму російськомовного єврейства і глава єврейської громади Києва Олександер Левін.

Своє здивування рішенням суддів щодо неможливості висвітлення процесу висловив і головний рабин Всеукраїнського конгресу юдейських релігійних громад Моше Асман.

За словами рабина, громада розраховувала, що публічне висвітлення судового процесу буде сприяти прийняттю зваженого і справедливого рішення.

"Свобода преси - це своєрідний показник рівня демократії в країні. У правовій державі журналіст має право працювати в залі суду. Ми не розуміємо такої високої засекреченості даного судового процесу, який міська влада позиціонують як звичайний господарський конфлікт", — зазначив Асман.

У громаді повідомили, що на спірній ділянці Єврейська громада Києва планує звести общинний центр. Відповідний договір з забудовником був підписаний два роки тому. Проте, протягом останнього місяця, з початком будівництва, міська влада Києва зробили спробу відібрати ділянку через суд "під комерційні інтереси невідомого замовника".

Суд триває вже кілька тижнів за позовом прокуратури Києва в інтересах управління економіки та інвестицій КМДА до забудовника, що співпрацює з громадою - ТОВ ДБЖ. Прокуратура звинувачує забудовника в несплаті пайового внеску і порушенні економічних інтересів держави. Однак, на думку громади, ділянка під будівництво Київського єврейського общинного центру перебуває у власності з 2008 року і всі податки на землю та комунальні платежі сплачуються в належні терміни.

"Заява про те, що ненадходження коштів пайового внеску в бюджет Києва порушує інтереси держави, є помилковим і необгрунтованим. Ні Законом "Про прокуратуру", ні іншими законами не передбачено право прокурора звертатися до суду в інтересах територіальної громади міста. Спірні правовідносини між нашим забудовником і міською владою жодним чином не порушують інтереси держави, а прокуратура вийшла за рамки своїх повноважень, подаючи позов до ТОВ ДБЖ ", — розповів президент Всесвітнього форуму російськомовного єврейства.

Левін також розповів, що ще 7 травня єврейська громада запропонувала міській владі проект мирової угоди, яке може бути підписана між сторонами і дозволить припинити непотрібний судовий спір. "18 днів тому Єврейська громада Києва запропонувала КМДА без судових розглядів підписати договір із забудовником в новій редакції, наведеній у відповідності до нового законодавства. Проте офіційної відповіді від представників міської влади так і не надійшло", — резюмував Левін.

За його словами, громада все ще сподівається на те, що міська влада прислухається до прохань єврейської громади, яка на сьогодні налічує близько 50 000 чоловік.