Народні депутати заступились за громаду УПЦ КП в Криму

15.05.2012, 17:12
Народні депутати заступились за громаду УПЦ КП в Криму - фото 1

Голова Комітету ВР України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський просить Віктора Януковича звернути увагу на релігійну ситуацію в Криму і, зокрема, на невиправдане зволікання місцевої влади виділити земельної ділянки громаді УПЦ КП в Сімферополі.

Олег ЗарубінськийГолова Комітету ВР України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський просить Віктора Януковича звернути увагу на релігійну ситуацію в Криму і, зокрема, на невиправдане зволікання місцевої влади виділити земельної ділянки громаді УПЦ КП в Сімферополі.

Про це інформує офіційний сайт Київського Патріархату.

У своєму зверненні на адресу Президента Зарубінський повідомив, що 21 березня цього року з ініціативи голови підкомітету з питань корінних народів, національних меншин, етнічних груп, депортованих народів та національних меншин Мустафи Джемілєва на засіданні Комітету депутати обговорили ситуацію, що склалась з виділенням земельної ділянки для будівництва кафедрального собору Кримської єпархії УПЦ КП у Сімферополі.

«Суть питання полягає в тому, що ще в 2008 році попередньо було документально узгоджено місце будівництва Кафедрального собору «Храм Христа Спасителя» Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату по вул. Київська в районі Української школи-гімназії, де планувалась зробити Духовний центр Української громади Криму. Було витрачено значні кошти, пожертвувані громадянами з усієї України, на виготовлення технічно-проектної документації, проекту Кафедрального собору. Не дивлячись на це, 16 лютого 2012 року Сімферопольською міською радою було ухвалено рішення про відмову у наданні земельної ділянки під будівництво Кафедрального собору УПЦ КП», - йдеться у зверненні.

«Таке рішення викликало значний резонанс в суспільстві і може призвести до загострення етнічно-конфесійної ситуації в АР Крим. Адже досить тривалий час органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим невиправдано зволікається вирішення питань щодо виділення приміщень для богослужінь та земельних ділянок для будівництва культових споруд парафіям УПЦ Київського Патріархату», - каже депутат

Олег Зарубінський нагадує, що УПЦ КП в Криму має лише один храм, який міститься в орендованому приміщенні. Від імені очолюваного ним Комітету він простить Януковича доручити його представнику в АР вивчити релігійну ситуацію на півострові та створити Раду церков при Постійному Представництві Президента України в АР Крим, яка би виконувала функції консультативно-дорадчого органу з метою налагодження діалогу та уникнення міжнаціональних і міжконфесійних протистоянь і збереження стабільності в регіоні.