Мусульманський цвинтар – не місце для будівництва, - ДУМК

25.04.2012, 13:21
Мусульманський цвинтар – не місце для будівництва, - ДУМК - фото 1
Кримські татари протестують проти дій місцевої влади і прокуратури та вимагають терміново припинити будівельні роботи на території мусульманського кладовища села Кітен (Семенівка) Ленінського району.

Будівництво на цвинтаріКримські татари протестують проти дій місцевої влади і прокуратури та вимагають терміново припинити будівельні роботи на території мусульманського кладовища села Кітен (Семенівка) Ленінського району. Про це йдеться у заяві представників меджлісів Ленінського регіону до місцевих владних структур та прокуратури.

Так, на думку місцевого населення, в Криму продовжується політика національного пригнічення, дискримінації за національною та конфесійною ознаками, про що свідчить черговий факт вандалізму стосовно давнього мусульманського поховання в селі Кітен, знесення пам’ятного знаку та поновлення будівництва на цій території.

Кримські татари нагадують владі про міжнародні зобов’язання щодо охорони культурної, історичної спадщини корінного народу, а також вимагають припинити адміністративне, судове та інше переслідування жителів регіону, які виступають у захист національних та релегійних прав.

Місцеві мешканці, окрім того, вимагають перевести кладовище у початковий, до знесення інформаційного знаку, стан, а також розпочати процес врегулювання статусу та облаштування території кладовища згідно з Законом «Про похорони та похоронну справу».

Як повідомляє портал «Кримськотатарське питання online», в селі Кітен (Семенівка) Ленінського району Криму місцева влада віддала під будівництво землю колишнього мусульманського кладовища, зруйнованого після депортації 1944 року. При будівельних роботах на поверхні виявилися останки похованих там раніше людей, однак це не зупинило ведення будівництва.

Тоді місцева громадськість перепоховала ці останки та встановила пам'ятний камінь з написом, що на тому місці перебуває старе кримськотатарське кладовище.

У свою чергу, місцева влада заборонила перепоховання та встановлення інформаційного знаку на своїй території. Незабаром сільрада подала на керівника Ленінського селищного меджлісу Зевіда Газієва до суду. Тоді Ленінський районний суд зобов'язав Зевіда Газієва знести інформаційний знак. Апеляційний суд АРК залишив це рішення в силі.

28 березня інформаційний знак був знесений. При цьому голова Ленінського селищного меджлісу Зевід Газієв заявив, що «влада організовує знищення мусульманських кладовищ».

У Духовному управлінні мусульман Криму заявили про намір оскаржити в суді видачу державного акту на цю земельну ділянку.