У громади УПЦ КП хочуть відібрати храм

30.03.2012, 15:51
У громади УПЦ КП хочуть відібрати храм - фото 1
Громада УПЦ КП у місті Яготин, що на Київщині, занепокоєна тим, що місцева влада хоче відібрати у них храм, який парафіяни власноруч відреставрували та проводили там кілька років поспіль Богослужіння.

храм у ЯготиніГромада УПЦ КП у місті Яготин, що на Київщині, занепокоєна тим, що місцева влада хоче відібрати у них храм, який парафіяни власноруч відреставрували та проводили там кілька років поспіль Богослужііння.

Громада УПЦ КП молиться у приміщенні каплички, яка розташована поруч із Свято-Троїцьким собором – історичною пам’яткою, яку зруйнували у часи державного атеїзму. Тривалий час люди добивалися, аби держава відновила зруйновану святиню. З 1999 р. по 2005 р. громада проводила реставрацію власними силами. У 2005 році віруючі достукалися і до владоможців, але через два роки Кабмін виключив Свято-Троїцький собор з переліку пам’яток архітектури, і роботи з відновлення призупинилися. Відтоді громада Київського Патріархату неодноразово зверталася з проханнями передати їй будівлю для завершення реставрації, але незмінно отримувала відмови.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ КП, Свято-Троїцьким собором також зацікавилися представники Московського Патріархату. З 2009 р. від них надходять звернення на адресу влади з проханням передати їм собор.

Досі ці спроби фактично відібрати у громади Київського Патріархату храм вдавалося відбивати. Однак на 29 березня 2012 р. призначено засідання сесії Яготинської міської ради, на якому має розглядатися питання Троїцького собору. Пропонується прийняти цю споруду в комунальну власність … з подальшою передачею «тій конфесії», яка погодиться погасити борги за реставрацію (близько 1,5 мільйони гривень) та вкласти у добудову не менше 2,5 мільйонів гривень.

Міськраді, як наголошують в УПЦ КП, пропонується оголосити «аукціон» на Троїцький собор в розрахунку на те, що його виграють представники Московського Патріархату. Така сама схема свого часу застосовувалася у Києві, де Шевченківська райдержадміністрація за обіцянку 5 мільйонів гривень намагалася продати представникам Московського Патріархату право розпоряджатися недобудованим Свято-Миколаївським храмом-пам’ятникам жертв Чорнобиля.

Про сесію ради та запланований на ній розгляд питання громада Київського Патріархату довідалася лише за три дні.

«Що вирішать депутати – невідомо, але досвід підказує, що лише пильна громадська увага може допомогти вірним Київського Патріархату відстояти свої законні права», - йдеться в повідомленні.