• Головна
  • Новини
  • На місцях влада ігнорує усі вимоги УГКЦ, - Патріарх Святослав (Шевчук)...

На місцях влада ігнорує усі вимоги УГКЦ, - Патріарх Святослав (Шевчук)

28.03.2012, 13:50
На місцях влада ігнорує усі вимоги УГКЦ, - Патріарх Святослав (Шевчук) - фото 1
Державне керівництво не чинить жодного тиску на Українську Греко-Католицьку Церкву. Однак влада в Україні не дотримується принципу рівного ставлення до усіх конфесій.

Патріарх Святославexklusiv.gifДержавне керівництво не чинить жодного тиску на Українську Греко-Католицьку Церкву. Однак влада в Україні не дотримується принципу рівного ставлення до усіх конфесій. Особливо на місцях. Таку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) під час сьогоднішньої прес-конференції в УНІАН.

«Я не можу назвати якогось тиску з боку влади, коли вона намагається обмежити діяльність УГКЦ. Але в Україні спостерігається неоднакове ставлення до різних Церков і релігійних організацій. Наприклад, чомусь скасували традиційну молитву за Україну в Софійській церкві, участь у якій брали глави усіх Церков. Це була не просто звичайна молитва, це був знак рівної поваги до всіх Церков», - заявив він.

Патріарх Святослав (Шевчук) зауважив, що на місцевому, обласному рівні представники влади прихильно ставляться тільки до однієї конфесії, і в той же час чиновники свідомо ігнорують усі законні права греко-католиків.

«Приведу яскравий приклад - Одесу. Наш Одесько-Кримський екзархат багато років просить про надання земельної ділянки для побудови храму в обласному центрі. Проте і по сьогодні жодних зрушень немає. Так само до мене надходять різні звернення від священиків з інших міст. Зокрема, з Центральної, Південної і Східної України, де є наші громади. Отримати законне право, конституційне право, на можливість вільно молитися там неможливо», - сказав він..

Глава українських греко-католиків висловив сподівання, що ситуація з часом зміниться. Оптимізму йому додали недавні запевнення Президента Віктора Януковича під час зустрічі з керівниками українських Церков і релігійних організацій, що він особисто слідкуватиме за дотриманням рівного ставлення до усіх конфесій.

«Питання про рівне ставлення ми з керівниками ВРЦіРО піднімали минулого року під час зустрічі з Президентом. Це питання ми піднімаємо постійно. На останній зустрічі воно не прозвучало через те, що сам Президент сказав, що він намагатиметься ставитися до всіх однаково.

Ми подали Президентові список питань, які потребують вирішення. Ще вам скажу, якщо порівняти список цих питань з листом, який ми подали минулого року, то він майже ідентичний. Це означає, що ніяких зрушень за цей рік не сталося. Можливо, той діалог церковний тільки розпочинається», - наголосив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).