• Головна
  • Проекти
  • Громада РКЦ незаконно використовує електрику у львівському Будинку органної музики...

Громада РКЦ незаконно використовує електрику у львівському Будинку органної музики

06.03.2012, 17:38
Громада РКЦ незаконно використовує електрику у львівському Будинку органної музики - фото 1

5 березня перед львівської мерією представники громади РКЦ св. Марії Магдалини провели пікет із звинуваченням керівництва Органного залу у перешкоджанні релігійній діяльності. Члени громади РКЦ заявили, що їм відмикають світло і не дають проводити великопісні реколекції. У дирекції Органного залу натомість твердять, що віруючі створюють пожежонебезпечну ситуацію, використовуючи додаткові освітлювальні пристрої.

exklusiv.gifКостел Марії Магдалини у ЛьвовіЯк РІСУ повідомляла, 5 березня перед львівської мерією представники громади РКЦ св. Марії Магдалини провели пікет із звинуваченням керівництва Органного залу у перешкоджанні релігійній діяльності. Члени громади РКЦ заявили, що їм відмикають світло і не дають проводити великопісні реколекції. У дирекції Органного залу натомість твердять, що віруючі створюють пожежонебезпечну ситуацію, використовуючи додаткові освітлювальні пристрої.

У коментарі РІСУ директор Будинку Юліан Винницький повідомив, що 2 березня близько 21:30 вечора до нього додому зателефонували працівники Органного залу і повідомили, що громада РКЦ без узгодження принесла до храму два прожектори для додаткового освітлення та підключила їх до мережі. «Йдеться про грубе порушення правил пожежної безпеки», — зауважує директор, оскільки застаріла електромережа приміщень (встановлена ще 1939 р.) може не витримати таких навантажень. Тому він дав розпорядження знеструмити лише ті розетки, до яких було підключені прожектори.

Юліан ВинницькийЗа словами директора Органного залу, подібна ситуація була рік тому, коли також без погодження було підключено два потужні прожектори. Він тоді повідомив громаду, до яких наслідків це може привести. «До моїх застережень не прислухалися і того року все повторилося», — говорить Ю.Винницький. Проте загального світла і в залі, і в коридорі ніхто не відключав: «електрику для богослужіння вони мали і приміщення освітлювалося всередині», — запевнює директор Органного залу.

На його думку, вірні використали знеструмлення прожекторів як причину проведення пікету.

Також, як повідомив Ю.Винницький, 5 березня, після пікету, до нього звернувся начальник Управління культури з проханням «включити вівтарну частину храму, що і було зроблено».

Вівтар костелу св. Марії МагдалиниЗагалом, громада РКЦ, яка щоденно відбуває свої богослужіння та здійснює інші обряди в колишньому костелі св. Марії Магдалини, вже з 2005 р. (до того договір був) відмовляється укладати договір суборенди з Будинком органної та камерної музики у Львові, який згідно з рішенням Львівської облради є основним орендарем приміщення. Відповідно, з того часу громада і не оплачує жодних комунальних послуг, у т.ч. за спожиту електроенергію. І за цей час набіг борг понад 25 тис. грн. А самого директора Органного залу вже кілька разів Контрольно-ревізійне управління притягувало до суду за те, що в приміщенні, за яке він як державний посадовець несе відповідальність, незаконно (без відповідного договору) перебуває релігійна громада і використовує без оплати комунальні послуги. Фактично йому вказували, що без цього договору він не мав би впускати релігійну громаду до приміщення Будинку органної музики, навіть якщо вона має дозвіл уряду.

Юліан Винницький зацікавлений, щоби такий договір, у якому передбачені всі умови використання громадою приміщення Органного залу і її відповідальність за це, був врешті підписаний і всі сторони діяли у правовому полі. Проте представники римо-католицької громади відмовилися підписувати договір суборенди і вимагають через суди, щоби приміщення колишнього костелу було передано їм. У цій справі тривають суди.

Редакція РІСУ готує журналістське розслідування з цієї теми.