Римо-католики пікетували Львівську міську раду

05.03.2012, 16:49
Римо-католики пікетували Львівську міську раду - фото 1
Парафіяни римо-католицького храму Святої Марії Магдалени пікетували сьогодні вранці Львівську міську разу з вимогою віддати церкву парафіянам.

костел Марії МагдалениПарафіяни римо-католицького храму Святої Марії Магдалени пікетували сьогодні вранці Львівську міську разу з вимогою віддати церкву релігійній громаді. Також пікетувальники підготували звернення депутатському корпусу міськради та міському голові Андрію Садовому з цього приводу. Про це інформує ZAXID.NET.

У зверненні зазначено: «Будучи католиками, парафіянами костелу Святої Марії Магдалини у м. Львові, заявляємо, що як громадяни України зазнаємо дискримінації за конфесійною ознакою як меншина, а саме як католики Римо-Католицької Церкви…

За 20 років Незалежності держави костел Святої Марії Магдалени у Львові нашій парафії не тільки не повернений, він також не наданий нам в користування. І якщо раніше влада у Львівській області та м. Львові повідомляла, що має намір це зробити, але їй потрібен час для вирішення місця знаходження концертної організації – органного залу (і ми чекали цей довгий час), то в 2010 р. влада міста передала костел в оренду на 20 років концертній організації».

Нагадаємо, римо-католицька парафія св. Марії Магдалини у Львові уже тривалий час вимагає повернути їй костел. Зокрема, відповідне звернення 5 жовтня 2011 року релігійна громада скерувала до Київського господарського суду. Як запевнив тоді настоятель парафії о. Володимир Кусьнеж, віряни хочуть, аби храм був постійно діючим і забезпечував потребу римо-католиків з великої частини Львова. На сьогодні парафіяни мають змогу приходити на Богослужіння у неділю на 10:00, а також у будні – на 8:00. «У неділю приходить кількасот чоловік, а в звичайні дні – людей 15-30», – каже отець і додає, що у храмі попри те не виділено приміщень для проведення катехизації, для гідного розміщенні сакристії, нема змоги у вигідний для людей час проводити таїнства хрещення чи подружжя.

Водночас заступник мера Львова Василь Косів раніше інформував: «Ми маємо постанову КМУ, яка чітко визначає статус цієї будівлі, – йдеться про сакральну споруду, яка не підлягає поверненню релігійним громадам. Усі інші такі споруди в Україні повертаються релігійним громадам. Також маємо ухвалу Львівської міської ради, яка передає цю споруду установі культури – будинку органної і камерної музики».

Довідка РІСУ:

Римо-католицький храм св. Марії Магдалини збудований у XVII ст. за проектом Войцеха Келера та Яна Годнего. Меценатом храму у 1600 році була Анна Пстроконьска. Храм був розбудований орденом отців-домініканців за проектом Мацея Урбаніка наприкінці XVII століття. Домініканці були господарями храму і монастиря до моменту юзефінської касації. У 1784 році монастир став власністю Державного релігійного фонду. Фонд продав будівлі у 1841 р. Галіційському поліційному фонду. У монастирі влаштовали виправну колонію та дім примусових робіт, а пізніше – в’язницю для жінок. Храм передали у розпорядження Львівської архидієцезії – він виконував функції парафіяльної святині. Оскільки австрійська влада зайняла будівлі монастиря, біля храму збудували дім для священиків.

Храм виконував сакральні функції до 1945 року. Після того, як зі Львова були вивезені духівники та віруючі, храм певний час стояв закритим. Повторно його відчинили 1946 року  до жовтня 1962 р.

Тоді храм передали Львівській політехніці, в ньому облаштували молодіжний клуб, а згодом  — Органний зал.

Зараз між римо-католицькою громадою, Органним залом і міською радою Львова триває судовий процес щодо права користування храмом св. Марії Магдалини.