• Головна
  • Новини
  • Почаївську лавру оцінили як трикімнатну квартиру у Києві, - громадський діяч...

Почаївську лавру оцінили як трикімнатну квартиру у Києві, - громадський діяч

05.03.2012, 14:45
Почаївську лавру оцінили як трикімнатну квартиру у Києві, - громадський діяч - фото 1

Українці повинні рішуче виступити проти законопроекту депутата-регіонала Василя Горбаля, який передбачає передачу об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям, і зробити все можливе, аби Почаївська та Києво-Печерська лаври не перейшли у руки Московського Патріархату.

Cтепан БарнаУкраїнці повинні рішуче виступити проти законопроекту депутата-регіонала Василя Горбаля, який передбачає передачу об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям, і зробити все можливе, аби Почаївська та Києво-Печерська лаври не перейшли у руки Московського Патріархату. Так вважає координатор всеукраїнського громадського руху «Українські святині – українському народу!», учасник громадського руху «Зарваницька ініціатива», депутат Тернопільської облради Степан Барна.

В інтерв’ю тернопільській газеті «Свобода» цей законопроект він назвав «продовженням русифікації українського народу через приватизацію українських святинь».

«Я вважаю це спецоперацією із захоплення українських духовних пам’яток. Цинізмом цього закону є те, що комплекс Почаївської лаври у 2003 році оцінили аж в один мільйон триста тисяч гривень. Це дуже занижена вартість того, що є для нації безцінним. Зрештою, такою є ціна трикімнатної квартири в Києві. Згідно з проектом Закону, усі повноваження щодо розпорядження майном цього комплексу передадуть Кабміну без участі місцевих адміністрацій. Таким чином державні органи на місцях не матимуть ніякого впливу. До того ж, наші противники вдаються до обману, обрали нечесну стратегію у відстоюванні законопроекту», - заявив Степан Барна.

Громадський діяч повідомив, що в Шумському, Кременецькому районах, у Рівненській та Волинській областях священнослужителі УПЦ (МП) вдаються до хитрощів, аби змусити вірян поставити свої підписи «за» приватизацію Почаївської лаври.

«Вірян обманюють, нібито тернопільські націоналісти вирішити закрити Почаївську лавру, зробити її тільки архітектурною пам’яткою або музеєм і припинити Богослужіння, що насправді не відповідає дійсності, бо наша позиція полягає в тому, щоб зберегти лавру у власності держави Україна», - сказав він.

«З огляду на такі дії направляємо відповідне звернення до прокуратури області для перевірки фактів масового введення в оману громадян. Розповідаючи про небезпеку законопроекту загалом, зверну увагу, наприклад, на цинічну спробу приватизації Феодосіївського монастиря, який нині належить УПЦ КП. Він теж є в «Переліку…». Якщо його передадуть у приватизацію, це посіє міжконфесійний конфлікт. Не менш цинічним є намагання приватизувати церкву Всіх Святих Києво-Печерської лаври. Її, до слова, збудував Мазепа, якого потім було піддано анафемі. А сьогодні церкву, засновником якої він є, хочуть приватизувати», - наголосив координатор всеукраїнського громадського руху «Українські святині – українському народу!»

Степан Барна також наголосив, що небезпека законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)» полягає ще й у тому, що він може стати прецедентом для подальшої приватизації інших святинь, не менш вагомих за значенням для української духовності – Софії Київської, Десятинної церкви.