• Головна
  • Новини
  • Кияни протестують проти будівництва у сквері храму УПЦ (МП)...

Кияни протестують проти будівництва у сквері храму УПЦ (МП)

24.02.2012, 13:47
До голови комісії Київради питань культури та туризму Олександра Бригинця звернулись жителі прилеглих до скверу ім. Зої Космодем’янської будинків з проханням врятувати єдину зелену зону для навколишніх будинків та не допустити там забудову.

До голови комісії Київради питань культури та туризму Олександра Бригинця звернулись жителі прилеглих до скверу ім. Зої Космодем’янської будинків з проханням врятувати єдину зелену зону для навколишніх будинків та не допустити там забудову.

Рішенням Київради від 21.04.2005р. № 373/2948 земельна ділянка на перетині вул. О. Гончара та Б. Хмельницького у Шевченківському районі Києва передана релігійній громаді УПЦ (МП) парафії храму на честь рівноапостольного Великого Князя Володимира для забудови. Це викликало обурення у місцевих жителів, які вважають, що на цьому місці повинен бути сквер, як це передбачено кадастровим планом.

Київрада скасувала згадане рішення, але церковна громада в судах довела своє право забувати сквер.

«На мою думку людина віруюча повинна сприяти миру і спокою громади, а не ставати джерелом конфлікту. Впевнений, що будівництво церкви в сквері, особливо, за умови тотального протесту жителів навколишніх будинків, принесе шкоду самій церкві - і як храму, і як релігійній установі», - пише у своєму блозі О. Бригинець.

Комісія Київради з питань культури та туризму прийняла рішення звернутися до Митрополита Володимира Предстоятеля УПЦ (МП) з проханням сприяти добровільній відмові згаданої релігійної громади від земельної ділянки для будівництва церкви. А також до голови КМДА О. Попова з проханням знайти інше місце для будівництва цієї церкви.

Бригинець в листі нагадав, що преподобний Димитрий Прилуцький, чудотворець, чию пам’ять 24 лютого почитають православні, свого часу відмовився від будівництва монастиря на річці Велика, коли довідався, що люди з навколишніх сіл не хочуть мати монастир на цьому місці. Він знайшов іншу територію, де тамтешні жителі з радістю прийняли його і навіть допомогли створити монастир.

О.Бригинець сподівається, що вчинок святого, який помер 620 років тому, стане прикладом для київської громади, яка намагається побудувати храм, всупереч позиції навколишніх жителів.

Скверу, що тепер носить ім’я Зої Космодем’янської, понад 100 років, він відноситься до переліку територій, які резервуються для створення озелененої впорядкованої території загального користування згідно з рішення Київради від 19 липня 2005 року №806/3381.

На площі скверу, що складає 0,11 га ростуть 12 великих дерев, 27 молодих, 14 великих чагарників. В центрі скверу встановлений пам’ятник партизанці-диверсанці Зої Космодем’янській, яку фашисти повісили 29 листопада 1941 року.