• Головна
  • Новини
  • Коаліція єврейських організацій США звернулася до Януковича у справі синагоги в Умані...

Коаліція єврейських організацій США звернулася до Януковича у справі синагоги в Умані

16.02.2012, 15:30
Коаліція єврейських організацій США звернулася до Януковича у справі синагоги в Умані - фото 1
Коаліція сорока семи національних організацій євреїв США висловила підтримку зусиллям світової громадськості у справі передачі синагоги в Умані громаді віруючих. Про це стало відомо з листа, що надійшов на адресу Адміністрації Президента України та ЗМІ.

Умань.jpgКоаліція сорока семи національних організацій євреїв США висловила підтримку зусиллям світової громадськості у справі передачі синагоги в Умані громаді віруючих. Про це стало відомо з листа, що надійшов на адресу Адміністрації Президента України та ЗМІ, повідомляє Уманьnews.

Історія про те, що в приміщенні пам’ятки архітектури – синагоги цадика Нахмана в Умані розташований виробничий цех, стала скандальною. Світова громадськість висловлює гостре занепокоєння з цього приводу.

6 лютого виконавчий директор Коаліції сорока семи національних організацій євреїв США Марк Левін направив лист до Адміністрації Президента України.

“Я розумію, – пише Марк Левін, – те, що нинішній власник підприємства, один з цехів якого розміщено в синагозі – історичному пам’ятнику, залишається перешкодою на шляху до досягнення згоди у цій справі. Але ми підтримуємо зусилля як місцевої влади у Черкаській області, так і міністра культури, всієї центральної влади в Україні, щоб було прийнято гідне рішення, – таке, з якого світ зробив однозначний висновок: Україна – держава, яка поважає релігійні почуття всіх без винятку людей”, – йдеться в листі, який надіслав 6 лютого Марк Левін на адресу Адміністрації Президента України.

Нагадаємо, в серпні 2011 року прокуратура Черкаської області порушила кримінальну справу за фактом продажу в 2007 році посадовими особами Уманської міської ради Черкаської області земельної ділянки з пам’ятками архітектури заводу “Меггометр”. На ділянці розташовані: територія пізньосередньовічного міста, Уманська фортеця, будівля колишньої синагоги брацлавських хасидів, де, як стверджують історичні джерела, молився засновник хасидизму цадик Нахман.

Вищевказана земельна ділянка розташована за адресою вул.Радянська, 49, її площа складає близько 4 га. На цій ділянці з 1957 року перебуває приладобудівний завод “Мегомметр”, зокрема один з цехів знаходиться в будівлі колишньої синагоги.

Господарський суд Черкаської області 22 грудня 2011 скасував продаж Уманським міською радою земельної ділянки площею 4 га з будівлею колишньої синагоги заводу “Мегомметр” за позовом управління культури Черкаської обласної державної адміністрації.