• Головна
  • Новини
  • У Сімферополі систематично порушують права мусульман — ДУМК...

У Сімферополі систематично порушують права мусульман — ДУМК

16.12.2011, 12:45
Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) виступило із заявою про систематичне порушення прав громадян України, які є мусульманами.

Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) виступило із заявою про систематичне порушення прав громадян України, які є мусульманами. Як наголошується в заяві, приводом для такого висновку стала ситуація в селах, що входять до складу Добровської сільської ради: там нагнітається протистояння між місцевими жителями-мусульманами та керівництвом сільради в особі голови Ігоря Буданова та представниками місцевого козацтва. Суть конфлікту – у відмові сільради від прийнятого нею ж раніше рішення про надання мусульманській громаді земельної ділянки під будівництво мечеті.

"Не бажаючи розуміти потреби мусульман своєї сільської ради в культовій будівлі, відгородившись від їх потреб порожніми обіцянками і затягуванням вирішення питання, в останній місяць вказаний сільський голова доклав чимало зусиль до складання пасквілів, скарг до правоохоронних органів та наглядових відомств півострова з вимогами про порушення кримінальних справ проти мусульман Добровської долини", - зазначили в Муфтіяті.

За інформацією ДУМК, причину порушення кримінальних справ, Буданов бачить в "обговоренні мусульманами на своїх сходинах ситуації, що склалася, критиці на його адресу, а також у відправленні релігійних обрядів". "Вершиною цинізму і насмішкою над здоровим глуздом стала вимога Буданова та його секретаря порушити кримінальну справу стосовно мусульман Доброго, які відправили святкове богослужіння на місці будівництва майбутньої мечеті, - наголошується в заяві . - На жаль, прагнення Буданова підтримали в Сімферопольському РВВС, яке виділило наряд міліції для складання звинувачень щодо місцевих мусульман Доброго і працівників ДУМК ".

Як розповіли в Муфтіяті, у нічний час доби "в кращих традиціях НКВД" працівники міліції ходили по домівках мусульман  і, здійснюючи відеозйомку, вручали застереження про недопущення захоплення земельної ділянки в с. Добре. Такі ж дії, як йдеться в заяві, були проведені і щодо працівників ДУМК.

"Однак на цьому районна міліція не зупинилася. Весь наступний тиждень ті ж особи  намагалися залякати місцевих мусульман, адміністрацію ДУМК телефонними дзвінками, візитами з вимогами підписатися на протоколах про нібито порушення порядку проведення масових заходів", -  йдеться в заяві. Одночасно з описаними подіями, як інформує видання Крим24, за скаргами сільського голови до адміністративної відповідальності притягнули кількох місцевих активістів із числа депутатів Добровської сільради, які є мусульманами. Один з депутатів навіть потрапив у лікарню.

За даними Муфтіяту, на депутатів-мусульман були заведені по кілька адміністративних справ, «причому свідками звинувачення стали відомі в Доброму татарофоби». Як наголошується у заяві, йдеться уже про судове переслідування мусульман: «Не допустивши бажаючих до зали слухань, відмовивши в опитуванні свідків , що не відносяться до козаків, заборонивши присутність преси і представників ДУМК на судових засіданнях, судді Сімферопольського районного суду, порушуючи основні принципи адміністративного процесу, стали виносити обвинувачувальні постанови щодо мусульман".

У кримському Муфтіяті вважають, що Буданов, а також правоохоронні органи та судова влада Сімферопольського району  замість вирішення питання про виділення землі під мечеть в Доброму, вирішили шляхом репресій, нехтування конституційних прав мусульман зламати їх волю".

«Не вкладається в голові, з якою ще метою, окрім як для розпалювання міжрелігійної ворожнечі, Буданов виніс на обговорення громадськості Добровської сільської ради питання про заборону мусульманам проведення святкового богослужіння " у невстановлених місцях "! Адже ініційовані Будановим збори переросли в потік образ і наклепу на адресу мусульман і їхньої релігії», — читаємо в заяві.

У ДУМК відзначили, що на адресу Духовного управління мусульман Криму надійшло звернення мешканців Добровської долини, в якому вони висловлюють своє обурення діями сільського голови і вимагають адекватної реакції.

У ДУМК заявили, що підтримають одновірців і докладуть усіх зусиль для вирішення конфлікту в правовому полі .

Довідка:

Мусульмани, які проживають на території Добровської сільради Сімферопольського району, провели святковий намаз у перший день Курбан-байраму (свята жертвоприношення) на земельній ділянці, яку місцева влада відмовилася виділити для будівництва мечеті.

Попередньо сільрада скасувала власне рішення про надання мусульманській громаді земельної ділянки площею 0,20 га під будівництво мечеті. При цьому місцева влада запропонувала перенести майбутній храм на 200 метрів углиб від траси Сімферополь - Алушта-Ялта, а на попередньому місці побудувати придорожній торговий комплекс з ринком.

26 жовтня Добровська сільська рада на своїй сесії відмовився задовольнити клопотання ДУМК про виділення земельної ділянки площею 20 соток під будівництво мечеті. Жителі Добровського сільради висловили обурення діями місцевої влади.