• Головна
  • Новини
  • У Севастополі УНП вимагає повернути римо-католикам костел та дозволити будувати храми УГКЦ і УПЦ КП...

У Севастополі УНП вимагає повернути римо-католикам костел та дозволити будувати храми УГКЦ і УПЦ КП

21.10.2011, 10:32
У Севастополі УНП вимагає повернути римо-католикам костел та дозволити будувати храми УГКЦ і УПЦ КП - фото 1
У партії посилаються на вимоги Конституції України, Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», указу Президента «Про повернення релігійним організаціям культового майна».

Костел_у_Севастополі.jpgКримська організація Української народної партії вимагає від голови Севастопольської міської державної адміністрації передати севастопольській римо-католицькій общині приміщення колишнього костелу священномученика Климента Римського (нині кінотеатр «Дружба»).

Як повідомили УНІАН у прес-службі кримської організації УНП, у партії посилаються на вимоги Конституції України, Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», указу Президента «Про повернення релігійним організаціям культового майна», розпорядження Кабінету міністрів України, якими міським держадміністраціям було доручено забезпечити поетапне повернення релігійним організаціям культових споруд, що не використовуються або використовуються не за призначенням.

Наступним етапом, на переконання УНП, має бути надання земельних ділянок або приміщень для задоволення релігійних потреб греко-католиків та православних Київського патріархату.
«Незважаючи на те, що греко-католиків та православних Київського патріархату багато не лише серед самих севастопольців, але й серед тих, хто служить у лавах Військово-морських сил України, сьогодні у Севастополі лише російські церкви мають відповідні споруди, а вірні українських церков змушені проводити служби, як і за радянські часи, в приватних квартирах», - повідомив голова кримської організації УНП Олег Фомушкін. Він називає такий стан речей неприпустимим, оскільки ці громади позбавлені конституційного права на свободу віросповідання.

Довідка РІСУ:  У вересні 2010 року у міськраді Севастополя заявили, що готові повернути храм римо-католикам тільки за умови повної компенсації його вартості.

13 вересня 2011 року лише 2 позафракційні депутати з 68 обранців Севастопольської міськради, присутні на засіданні, проголосували за повернення колишнього костелу св. Климента громаді РКЦ. У цьому приміщенні, яке перебуває у комунальній власності, тривалий час перебував дитячий кінотеатр «Дружба». Сьогодні воно пустує і занепадає.

«Передавати католикам Севастополя історичну споруду в центрі міста немає підстав, оскільки католицизм завжди був зброєю проти православ’я», — таку заяву з трибуни Севастопольської міськради зробив член фракції «Комуністи Севастополя»  Артем Мальцев.

Римо-католики ж стверджують, що хочуть повернути собі те, що їм належало, оскільки храм був побудований в 1911 році на кошти севастопольських католиків, а потім його в них забрали.

Костелу (кінотеатру) виповнилося 100 років.

Римо-католицький костел св. Климента у Севастополі збудований 1911 року на пожертви католиків. Їх у Севастополі на той час було понад 3 тисячі, дві третини з них становили військовослужбовці, зокрема Чорноморського флоту.

1936 року священик Матвій Гудайтіс, який очолював парафію, був розстріляний, а храм закритий. У період оборони Севастополя в 1941-1942 рр. у його будівлі розташовувався радіовузол. Під час війни костел постраждав від бомбардувань, але близько 80% будівлі вціліло. У 1958 році, за проектом архітектора Брауде, храм був перебудований під кінотеатр.

У 1994 році вийшов Указ Президента України «Про повернення релігійним організаціям культового майна». У ньому сказано: «На виконання статті 17 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації» місцевим органам державної виконавчої влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безплатне користування або повернення безплатно у власність релігійних організацій культових споруд і майна, які знаходяться в державній власності і використовуються не за призначенням».

Впродовж усіх цих років католицька община Севастополя намагається повернути будівлю храму, але костел, як і раніше, знаходиться в комунальній власності міста, будівлею уповноважена розпоряджатися міська рада.

Севастопольська римо-католицька громада відродилася з ініціативи групи католиків 1993 року. З 1996 року в тимчасово пристосованому приміщенні (колишній житловій квартирі, що використовується як каплиця) відправляють богослужіння.

Парафія налічує близько 400 чоловік різних національностей, які регулярно відвідують богослужіння трьома мовами: українською, російською та польською). При парафії діє недільна школа для дітей.

Серед членів парафії — не лише севастопольці, а й мешканці найближчих до Севастополя міст і сіл.