• Головна
  • Проекти
  • «На Миколаївщині проблеми УГКЦ просто кричущі», — Одесько-Кримський екзарх...

«На Миколаївщині проблеми УГКЦ просто кричущі», — Одесько-Кримський екзарх

23.06.2011, 15:00
«На Миколаївщині проблеми УГКЦ просто кричущі»,  — Одесько-Кримський екзарх - фото 1
У Миколаївській області УГКЦ має кричущі проблеми, котрі необхідно якомога швидше вирішити, заявив владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський УГКЦ, під час зустрічі з губернатором Миколаївської області та головою облради, яка відбулася 21 червня.

exklusiv.gifIvasiuk.jpgУ Миколаївській області УГКЦ має кричущі проблеми, котрі необхідно якомога швидше вирішити, заявив владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський УГКЦ, під час зустрічі з губернатором Миколаївської області та головою облради, яка відбулася 21 червня.

Проблемні ситуації, за словами владики, виникли у Врадіївці, Вознесенську та Миколаєві. „Найбільш трагічною є ситуація у Врадіївці. Місцева влада передала для церковного благодійного фонду „Карітас” будинок, щоби Церква працювала з дітьми, — каже Одесько-Кримський екзарх. — Праця не легка, потребує специфічного підходу, ми не могли її розпочати, поки не відгукнулися сестри зі згромадження Воплоченого Слова. Про це дізналися якісь сили, були розклеєні листівки недоброго змісту про нашу Церкву. Більш того, немов дія того ж самого плану, губернатор і прокурор почали справу проти Карітасу, знайшли якісь зачіпки, що будинок був переданий неправильно. Зараз справа в суді.”

„Друга проблема — в Вознесенську, — продовжує екзарх. — Ми підготували документи на виділення землі, провели громадські слухання, але прийшли провокатори і облили Божу Церкву брудом, перетворили слухання на суцільний балаган. Очільникам Миколаївщини я вручив копію статті у місцевій газеті, де проти греко-католиків розпалювали міжрелігійну ворожнечу.”

„Третя болюча точка – сам Миколаїв, де міський голова з 2005 року ніяк не може виділити 10 соток землі під храм”, — каже владика Василь. – Мене запевнили, що всі питання можна вирішити”.

За словами Одесько-Кримського екзарха, під час розмови очільники Миколаївщини повідомили його, що Президент України дав розпорядження головам всіх областей зустрітися з лідерами Церков і релігійних конфесій для налагодження співпраці.

„Нам головне показати, чим є Українська Греко-Католицька Церква, яка її роль, щоби нас правильно розуміли», – пояснив владика Василь. — Наше завдання — навчити людей добру, і це не може бути точкою суперечок між Церквами.”

За словами екзарха, наприкінці зустрічі він побажав представникам влади миру, подальшої співпраці, „щоби разом працювати для України, для добра людей, яких, як акцентував владика,  „Бог довірив вам і нам”.

„Попередня влада нам нічого не зробила. Абсолютно нічого. Як буде з новою владою — побачимо. Сподівання на краще є”, — підкреслив екзарх у коментарі для РІСУ.

Як РІСУ повідомляла, у ході зустрічі 21 червня екзарха Одесько-Кримського екзархату Української Греко-Католицької Церкви єпископа Василя (Івасюка) з губернатором Миколаєва Миколою Кругловим та головою облради Ігорем Дятловим, обговорювалися проблемні питання щодо відведення земельних ділянок під будівництво храмів у Миколаєві та Вознесенську, а також відкриття благодійного дитячого закладу у Врадіївському районі.

Губернатор Одеської області пояснив представникам УГКЦ, чому тим не виділили землю під храми. Йшлося про мораторій на забудову паркових зон, про помилки чиновників та ін. Як результат зустрічі, релігійні громади мають право повторно звернутися до місцевих рад з питання відведення інших земельних ділянок під будівництво культових споруд. Отож, питання залишається відкритим.