• Головна
  • Проекти
  • УГКЦ вимагає повернути усю конфісковану колись землю і нерухомість...

УГКЦ вимагає повернути усю конфісковану колись землю і нерухомість

23.05.2011, 11:53
Для дiяльностi Церквi потрiбнi зали, примiщення, класи для проведення занять, вишколiв, навчання дiтей. А через те, що УГКЦ зазнала переслiдувань i репресiй та була юридично лiквiдована 1946 року, її тодi позбавили всього майна, не лише храмiв.

Для дiяльностi Церквi потрiбнi зали, примiщення, класи для проведення занять, вишколiв, навчання дiтей. А через те, що УГКЦ зазнала переслiдувань i репресiй та була юридично лiквiдована 1946 року, її тодi позбавили всього майна, не лише храмiв. Величезну частину колишньої власностi УГКЦ досi не повернули. Про важливість цього питання говорив і новий Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук), наголосивши:"Дуже важливим для Української Греко-Католицької Церкви є питання реституцiї церковного майна. Адже ми є репресованою Церквою".

За словами економа Львівської архиєпархiї УГКЦ о. Володимира Ониськiва,  в УГКЦ опрацювали 166 архiвних справ, якi мiстять iнформацiю про майно, яке колись належало цій Церквi i яке незаконно вiдiбрали. Оскiльки до 1946 року майном УГКЦ володiла здебiльшого на заходi України, то нинi УГКЦ має намір повернути Церквi власнiсть у Львiвськiй, Iвано-Франкiвськiй i Тернопiльськiй областях.

До неї належать, зокрема, будiвлi нинiшнього Нацiонального музею у Львовi, яке придбав для Церкви Митрополит Андрей Шептицький. У комплексi собору святого Юра також є 26 квартир, якi УГКЦ досi не повернули. А в Iвано-Франкiвськiй областi багато примiщень, що мали торговельно-промислове призначення, –задiювалися в лiсопереробцi, оскільки колись Церквi належали багато лiсопереробних пiдприємств.

Щодо земельних ділянок, то це: земельна дiлянка бiля Унева на Львiвщинi – 850 гектарiв, поблизу Зарваницi на Тернопiльщинi – 383 гектари, поблизу Галича – 630 гектарiв та Перегiнська – 34 тисячi 215 гектарiв (обидва населенi пункти – в Iвано-Франкiвськiй областi).

В УГКЦ готовi пропонувати i обговорювати можливi механізми повернення майна з державними органами. Як наголошують у цій Церкві, уникнути вирiшення цiєї проблеми державi все одно не вдасться. Адже йдеться про порушення прав громадян. Без вирiшення цього питання неможливий рух країни в європейському напрямку.