• Головна
  • Новини
  • Цінні книги Бібліотеки Стефаника у Львові «переїдуть» з храму єзуїтів до приміщення кінотеатру...

Цінні книги Бібліотеки Стефаника у Львові «переїдуть» з храму єзуїтів до приміщення кінотеатру

31.03.2011, 18:20
Цінні книги Бібліотеки Стефаника у Львові «переїдуть» з храму єзуїтів до приміщення кінотеатру - фото 1

Депутати Львівської міської ради 31 березня проголосували за ухвалу, якою зобов’язали керівництво бібліотеки імені Стефаника до 1 червня 2011 року звільнити приміщення церкви Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 (отців єзуїтів) і забезпечити доступ до приміщення церкви представників курії Львівської архиєпархії УГКЦ.

Kinoteatr.jpgДепутати Львівської міської ради 31 березня проголосували за ухвалу, якою зобов’язали керівництво бібліотеки імені Стефаника до 1 червня 2011 року звільнити приміщення церкви Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 (отців єзуїтів) і забезпечити доступ до приміщення церкви представників курії Львівської архиєпархії УГКЦ. За проголосували 75 депутатів.

Водночас ухвалою надано в позику (на безоплатній основі) для переміщення фондів книгосховищ з храму єзуїтів приміщення кінотеатру ім. Миколайчука на вул. Личаківській. Термін позички – 2 роки 364 дні.

Як повідомляє Zaxid.net, на сьогодні в бібліотеці Стефаника є понад 8 млн видань, половина з яких належать до національного надбання, яке не може бути відтворене у випадку втрати. Серед таких – документи ХІ століття, унікальні колекції української книги XVII-поч. ХХ століття, раритетні іншомовні книги XV-XIX ст. Умови зберігання таких книг у храмі єзуїтів не відповідають нормам збереження.

За словами мера міста Андрія Садового, рішення, яке сьогодні прийняли на сесії депутати ЛМР є правильним і своєчасним.

Зараз справа щодо храму єзуїтів перебуває у суді. Суперечка між Центром військового капеланства курії Львівської архиєпархії УГКЦ та Науковою бібліотекою імені Василя Стефаника виникла після передачі храму Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11.Церкві. Позов до суду подала Бібліотека, однак зараз питання виглядає вирішеним.

В інтерв’ю РІСУ з цього приводу голова Центру військового капеланства УГКЦ о. Степан Сус повідомив, що Курія Львівської архиєпархії УГКЦ та центр військового капеланства, як власники храму, позитивно оцінюють рішення сесії Львівської міської ради. За словами отця, храм, який зараз використовується як склад для книжок, не має можливості відкрити двері для віруючих. Тому питання, де розмістити книги, є надзвичайно важливим. Як стверджує о. Степан, для вирішення цього питання працювала спеціальна робоча група під керівництвом секретаря ЛМР Василя Павлюка, до складу якої увійшли представники влади міста, керівництво Бібліотеки ім. Стефаника та представники УГКЦ.

Такі зустрічі відбувалися двічі на місяць. Саме в результаті таких зустрічей було прийняте рішення про перенесення книг до приміщення кінотеатру імені І. Миколайчука по вул. Личаківській, 131. За словами о. Степана Суса, керівництво Бібліотеки Стефаника позитивно віднеслося до такої пропозиції тому, що у приміщенні кінотеатру є всі умови для збереження книг. Залишається лише зробити косметичний ремонт. Як наголошує о. Степан, Церква готова долучитися до ремонту, а військові погодилися допомогти перевезти усі книги. Таким чином, як стверджує о. Степан Сус, у питанні перенесення книг і звільнення приміщення храму для потреб вірних досягнуто погодження. В УГКЦ сподіваються, що усі книги до 1 червня 2011 року будуть вивезені.

«Тепер ми підпишемо з Бібліотекою ім. Стефаника мирову угоду, щоб позов з суду забрати», – сказав в телефонному інтерв’ю РІСУ о. Степан Сус.