• Головна
  • Проекти
  • У Сумах хочуть призупинити видачу землі під будівництво храмів...

У Сумах хочуть призупинити видачу землі під будівництво храмів

17.02.2011, 12:02
У Сумах хочуть призупинити видачу землі під будівництво храмів - фото 1
На містобудівній раді у Сумах нещодавно подали ідею про те, щоб призупинити видачу земельних ділянок під будівництво культових споруд. Як стверджує Головний архітектор Сум Володимир Биков, зараз стоїть питання, щоб поки що призупинити видачу землі під будівництво церков.

exklusiv.gifSumy_UGCC.jpgНа містобудівній раді у Сумах нещодавно подали ідею про те, щоб призупинити видачу земельних ділянок під будівництво культових споруд. Як стверджує Головний архітектор  Сум Володимир Биков, зараз стоїть питання, щоб поки що призупинити видачу землі під будівництво церков.

«Більше десятка ділянок виділено, але будівництво на них не проводиться. Там або стоять імпровізовані «сарайчики», каплички, або взагалі нічого немає. Тому ми закликаємо релігійні громади довести розпочате будівництво до кінця», – сказав Володимир Биков.

Як повідомляє кореспондент РІСУ у Сумах Ірина Стегній, багато релігійних громад в Сумах мають проблеми із отриманням земельних ділянок.

Sumy_UGCC2.jpgП’ять років парафія Введення в храм Пресвятої Богородиці УГКЦ в Сумах намагається отримати землю для будівництва храму. Але поки що всі спроби були марними. Як сказав у коментарі для РІСУ єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату Василій (Медвіт): «Люди хочуть мати видний знак, місце для молитви – храм Божий. Люди не люблять і не мають молитися по хатах. Надворі XXI століття, а ми тут маємо підпілля. Слава Богу, Україна – незалежна держава, але те, що ми не можемо вільно побудувати церкву, це боляче і незрозуміло. Яка причина такого неприйняття? Думаю, це старі політичні справи та стереотипи. Це питання свободи віросповідання. Та ми оптимісти й віримо, що прихожани Української греко-католицької церкви в Сумах вже скоро матимуть гідне місце для молитви».

Sumy_UGCC3.jpgОстання, вже третя за ліком, ділянка, яку запропонували греко-католицькій громаді знаходиться по вулиці 20 років Перемоги. Експерти твердять, що вона не дуже підходить для будівництва церкви, бо знаходиться на насипу поблизу багатоповерхового житлового будинку.

Владика Василій  погоджується, що ділянка не дуже підходить для будівництва церкви. Бо зовсім поруч знаходиться багатоповерховий житловий будинок, і закономірно, що далеко не всі жителі хочуть бачити хрести за своїми вікнами. «Якщо ми будемо проводити хресний хід навколо церкви чи на якесь урочисте свято прийде багато віруючих, то не матимемо місця де це зробити, бо церква буде затиснутою між обривом та дворами. Можливо краще було, якби влада виділила нам землю десь на околиці міста, щоб ми вже нікому не заважали. Але за п’ять років митарств та служіння «в підпіллі» на квартирі священика, ми згодні на будь-яку земельну ділянку, аби тільки її дали», – стверджує владика Василій (Медвіт)

Як повідомив головний архітектор, зараз проходить експертиза земельної ділянки. «Ми перевіряємо, чи вільна ця ділянка і чи технічно можливо проводити будівництво на ній», – говорить Володимир Биков.

Про проблеми із землею для будівництва церков говорять і в Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

Єпископ Сумський і Охтирський УПЦ (КП) Мефодій (Срібняк) так сказав у коментарі для РІСУ: «Ми маємо деякі проблеми з виділенням землі, як в Сумах, так і в інших населених пунктах Сумської області. Звісно, ситуація не критична, та вірних стає все більше, громади зростають, і в багатьох з них власної церкви немає. Наразі нам виділили ряд земельних ділянок в Сумах, але ми не можемо розпочати там будівництво, бо земля до кінця не оформлена. Цей процес надто складний і довгий. Як не дивно, навіть оформлення всіх документів не дає 100% гарантії, що дозвіл на будівництво таки буде. Тому зараз не можемо збудувати церкви Дванадцяти Апостолів та Всіх Святих. Є проблеми в Курському мікрорайоні, де в нас дві парафії, але отримати хоча б одну ділянку для будівництва церкви не можемо. Хоча скажу, що в Сумах ситуація ще не найгірша – відчутне полегшення в цьому питанні відбулося після того, як мером у 2006 році став Геннадій Мінаєв. Але в районних центрах проблем у нас більше».

Владика Мефодій навів приклад, що в гетьманській столиці – місті Глухів УПЦ (КП) на різних рівнях вже майже десять років безрезультатно домагається передачі хоча б одного храму. Вони вже не просять діючі храми й готові власним коштом реставрувати храм Трьох Святителів, який вже давно через пожежу у нім стоїть пусткою і псує своїм виглядом архітектурний вид міста.

У Глухові УПЦ (КП) не виділено і жодної земельної ділянки під будівництво храму, не дивлячись на багатолітню тяжбу єпархії з мерією цього міста. Три громади віруючих Глухова їздять сповідатися та причащатися в Суми, а це досить довга та вартісна дорога.

Владика Мефодій продовжує тему: «В Тростянці збудований за державний кошт храм не використовується за призначенням взагалі, а релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату не має де проводити богослужіння. В місті Ромни Свято-Духівський храм, який збудували козаки, до цього часу не використовується та руйнується, а наша релігійна громада змушена молитися в пристосованих приміщеннях».

Скандали навколо виділення земельних ділянок в Сумах не рідкість. Це стосується і ділянок, які просять релігійні громади для будівництва культових споруд. А якщо і так непростий процес виділення землі буде призупинено, невідомо які наслідки це може мати для релігійних громад обласного центру.