• Головна
  • Проекти
  • Голова Ради міністрів Криму запевняє, що Соборній мечеті в Сімферополі — бути, але не уточнив місця...

Голова Ради міністрів Криму запевняє, що Соборній мечеті в Сімферополі — бути, але не уточнив місця

21.01.2011, 13:23
Голова Ради міністрів Криму запевняє, що Соборній мечеті в Сімферополі — бути, але не уточнив місця - фото 1

Зустріч голови Ради міністрів Криму Василя Джарти з президентом Світового конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим відбулася 20 січня. На ній, окрім шляхів вирішення проблеми самозахоплень територій, також обговорювалося питання будівництва Соборної мечеті в Сімферополі.

Зустріч голови Ради міністрів Криму Василя Джарти з президентом Світового конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим відбулася 20 січня. На ній, окрім шляхів вирішення проблеми самозахоплень територій, також обговорювалося питання будівництва Соборної мечеті в Сімферополі.

Соборна_мечеть_проект.gifРефат Чубаров звернув увагу кримського прем'єра на те, що «незаконність останніх рішень Сімферопольської міської ради, відповідно до яких Духовному управлінню мусульман Криму відмовили в будівництві Соборної мечеті на раніше виділеній самою ж владою землі, підтверджена численними судовими рішеннями судів усіх інстанцій, існуючих в Україні». Однак, за його словами, і мер Сімферополя, і Сімферопольська міська рада «відкрито і цинічно ігнорують рішення судів України».

У відповідь голова Ради міністрів АРК Василь Джарти висловив готовність оприлюднити свою позицію щодо місця будівництва Соборної мечеті в Сімферополі. «Те, що Соборної мечеті в Сімферополі бути, ні в кого не повинно викликати сумнівів», — наголосив чиновник. Про це інформує НовоРОСС.info.

У той же час заступник голови меджлісу додав, що «чиновники, що перешкоджають будівництву Соборної мечеті на попередньо визначеному місці, на вул. Ялтинській, 22, повинні усвідомити, що дане місце у свідомості сотень тисяч мусульман набуло вже значення сакрального місця». Тому, за його словами, «таких чиновників слід застерегти від спроб пропозицій ними інших місць для будівництва Соборної мечеті».

Як РІСУ інформувала, в кінці листопада мер Сімферополя Віктор Агєєв заявив, що виступає проти будівництва Соборної мечеті в тому місці, де її хочуть побудувати меджліс і Духовне управління мусульман Криму — на вулиці Ялтинській, 22.

1 грудня на позачерговій сесії Сімферопольської міськради ухвалили рішення про те, що до завершення коригування Генерального плану Сімферополя та затвердження його у встановленому законом порядку, порядок використання парків, скверів та розміщення можливих об'єктів на зазначених територіях та питання, пов'язані з розміщенням культових споруд різних конфесій, слід здійснювати відповідно до Генплану міста Сімферополя від 10 жовтня 1996 року.

Судова тяганина між мерією Сімферополя і Духовним управлінням мусульман Криму (ДУМК) почалася після того, як міськрада Сімферополя в грудні 2007 року змінила місце будівництва Соборної мечеті, оскільки, як виявилося, виділена раніше ділянка площею 2,7 га на вул. Ялтинській знаходиться в охоронній зоні Сімферопольського водосховища.