• Головна
  • Проекти
  • Донецький архиєпископ УПЦ КП готовий спалити себе, щоб захистити права своєї пастви...

Донецький архиєпископ УПЦ КП готовий спалити себе, щоб захистити права своєї пастви

10.01.2011, 09:16
Донецький архиєпископ УПЦ КП готовий спалити себе, щоб захистити права своєї пастви - фото 1

Владика Сергій сподівається, що хоча б особиста зустріч з губернатором Донецької області зможе розрядити ситуацію. «У мене ще залишилося сподівання на те, що я зможу переконати нашого губернатора Анатолія Михайловича Близнюка втрутитися у цю ситуацію і не допустити беззаконня. Але поки що організувати таку зустріч не вдається».

serhij.-Gorobcov.jpgКеруючий Донецькою єпархією УПЦ Київського Патріархату архиєпископ Сергій (Горобцов) розповів Церква.info про те, що влада готує передачу храму в с. Кам’янка Тельманівського району новоствореній громаді Московського Патріархату. Про це інформує «Релігія в Україні».

«Я маю інформацію про те, що на найближчий сесії сільської ради має бути прийняте рішення про передачу Вознесенського храму громаді Московського Патріархату – незважаючи на те, що храм був відновлений силами громади Київського Патріархату, що вся наша єпархія допомагала, щоби привести його у належний вигляд – каже владика Сергій. – П’ятнадцять років ані Кам’янка, ані храм у ній Московський Патріархат не цікавили. Бо храм був у напівзруйнованому стані, у віддаленому селі. Тому тут навіть «паперової» парафії МП не було зареєстровано. Але тепер вони зацікавилися – і замість того, щоби створити щось своє, вони хочуть відібрати те, що зроблене нашими зусиллями».

«Я виріс і все своє життя провів на Донбасі, я – місцевий, а тому прекрасно розумію, що без вказівок згори у нас такі речі не робляться».

Однак владика Сергій сподівається, що хоча б особиста зустріч з губернатором Донецької області зможе розрядити ситуацію. «У мене ще залишилося сподівання на те, що я зможу переконати нашого губернатора Анатолія Михайловича Близнюка втрутитися у цю ситуацію і не допустити беззаконня. Але поки що організувати таку зустріч не вдається».

У разі ж, якщо влада й надалі буде глухою, владика Сергій говорить, що йому нічого не залишиться, як спалити себе. «Я знаю, що це недобре – але якщо закон не виконується, якщо влада, яка поставлена охороняти правду, сама діє проти правди, якщо ніяким іншим чином не можна захистити свої права – то мені залишається лише вийти на площу, облити себе бензином і спалити. Бо скільки ж можна з нас знущатися?! Я був поставлений архієреєм для того, щоби за свою паству віддати навіть життя – і я готовий це зробити, якщо ніяким іншим чином не можна зупинити той шалений тиск, який ми тут відчуваємо».