• Головна
  • Теми
  • Влада не має права “дякувати” Московському Патріархату за підтримку на виборах коштом хворих на ВІЛ/СНІД — офіційна заява...

Влада не має права “дякувати” Московському Патріархату за підтримку на виборах коштом хворих на ВІЛ/СНІД — офіційна заява

19.11.2010, 14:14
Влада не має права “дякувати” Московському Патріархату за підтримку на виборах коштом хворих на ВІЛ/СНІД — офіційна заява - фото 1
Заступник голови Координаційної ради "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД (ЛЖВ)" Дмитро Шерембей під час Національної науково-практичної конференції з питань ВІЛ/СНІДу «За кожне життя разом» порушив питання виселення провідної в країні і всій Східній Європі клініки, що займається проблемами ВІЛ/СНІДу в Україні, з її приміщень, що знаходяться поряд з монастирем УПЦ в Києво-Печерській лаврі.

Він заявив, що громадськість проти того, щоб Церква вирішувала свої господарські питання коштом хворих на ВІЛ/СНІД. Окрім того, він звернувся до намісника лаври з вимогою вибачитися перед ВІЛ-позитивною спільнотою України за численні образи.

За його словами, уряд прийняв постанову, згідно з якою провідна в країні і всій Східній Європі клініка виселяється зі своїх приміщень. «У цю клініку привозять найважчих хворих з усієї України та сусідніх країн, і завдяки професійним лікарям і сучасному технічному оснащенню їх витягали з того світу», — зазначив Д. Шерембей.

Зокрема, як інформує УНІАН, вже створено робочу групу, яка шукає приміщення, куди перенести клініку. При цьому, Дмитро Шерембей підкреслив, що досі не зрозумілі джерела фінансування на таке переселення.

За його словами, це рішення уряду обурило всю громадськість. «Країна, яка перебуває в епідемії ВІЛ, навпаки повинна вкладати в розвиток подібних клінік, а не викидати їх. Коли епідемія, в країні немає таблеток, і уряд заявляє, що у них немає грошей на купівлю таблеток для цієї категорії хворих, у тому числі дітей, і люди в результаті вмирають. А потім уряд говорить, що збудує нову лікарню — ми вважаємо це брехнею», — зазначив представник громадської організації.

За його словами, єдиною причиною виселити лікарню з території біля Лаври, є прагнення уряду «розрахуватися з Московським Патріархатом» за підтримку на виборах. «Всі приміщення віддають Московському Патріархату, і їм плювати — лікарня там або пологовий будинок, музей — віддають всі і не замислюються про долю людей, які проходять лікування», — зазначив доповідач.

«Громадянське суспільство наполягає, що клініка повинна залишитися на своєму місці, ми наполягаємо, щоб настоятель монастиря вибачився перед ВІЛ-позитивним спільнотою України за те, що він їх ображав в ефірі загальнонаціональних каналів телебачення. Нам не приємно і образливо, що Церква такими методами вирішує свої господарські питання», — зазначив він.

Довідка РІСУ:

14 червня Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб'єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Таким чином, найкращий лікувальний заклад в Україні для ВІЛ-позитивних людей опинився перед невідомістю. Згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

Клініка розташована у місті Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви - вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом. Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні на сьогодні є найвищими в Східній Європі. Показник розповсюдженості ВІЛ-інфекції в Україні складає 1,33 % дорослого населення від 15 до 49 років (Національна оцінка ситуації з ВІЛ/СНІД в Україні станом на початок 2009 року, МОЗ України, ВООЗ, ЮНЕЙДС, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»). З кожним роком зростає кількість зареєстрованих хворих на СНІД, смертність, пов’язана з ВІЛ-інфекцією. Зростання захворюваності на СНІД та смертності, яка пов’язана з ВІЛ-інфекцією, зумовлена недостатнім доступом до антиретровірусної терапії (АРТ).

За даними моніторингу Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України, ефективність антиретровірусного лікування в відділенні СНІД клініки Інституту є найвищою в країні та становить від 98 у 2008 році до 99,3% у 2009 році.

Станом на 01.06.2010 року в відділенні СНІДу клініки ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України» безперервно отримують АРТ за кошти державного бюджету 928 хворих на ВІЛ-інфекцію з усіх регіонів України. Ще 190 хворих на ВІЛ-інфекцію отримують АРТ в клініці Інституту за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією за програмою «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування і підтримки для уразливих груп населення в Україні».