• Головна
  • Новини
  • Представники польської громади Криму обіцяють продовжити боротьбу за приміщення костелу в Севастополі...

Представники польської громади Криму обіцяють продовжити боротьбу за приміщення костелу в Севастополі

12.11.2010, 09:53
Представники Кримського товариства поляків мають намір добиватися повернення в Севастополі будівлі колишнього костелу, в якому зараз знаходиться кінотеатр «Дружба».

Представники Кримського товариства поляків мають намір добиватися повернення в Севастополі будівлі колишнього костелу, в якому зараз знаходиться кінотеатр «Дружба». «Йде велика боротьба за костел в Севастополі, зараз там кінотеатр« Дружба », і найприкріше, що на вівтарі, в вівтарних приміщеннях поставили туалети — це жахливо, приїжджали представники Ватикану і урядовці Польщі», — заявила на прес-конференції в Сімферополі співголова суспільства поляків Юзефа Кравець. За її словами, ця боротьба буде продовжуватися до повернення будівлі католикам.

Крім цього, за інформацією порталу «Новини Севастополя», поляки Криму планують будівництво костелів у Керчі та Ялті.

Як РІСУ інформувала, в лютому міськрада Севастополя відмовився розглядати питання про дозвіл на передачу у державну власність комунальної будівлі кінотеатру «Дружба», в якому раніше розташовувався католицький храм.

У листопаді 2008 року, вперше після 1998 року, в кінотеатрі «Дружба» була відслужена меса. Службу провів під час робочої поїздки в Севастополь посол держави Ватикан в Україні, Апостольський нунцій архиєпископ Іван Юркович.

У вересні в міськраді заявили, що згодні повернути храм римо-католицькій громаді міста лише за умови компенсації його вартості.

Довідка:

До 1917 року в Севастополі функціонував католицький храм, розташований у центрі міста на площі Ушакова. У 1958 році будівлю перебудували в міський кінотеатр. В останні роки католицька громада Севастополя зверталася до міської ради з проханням передати їй колишній костел, проте депутати відхиляли це прохання і пропонували територію для будівництва католицького храму в іншому місці.

Кримське товариство поляків утворене 1995 року і має регіональні відділення в Армянську, Бахчисараї, Красноперекопську, Євпаторії, Феодосії, Ялті та інших містах і районах Криму. Товариство об'єднує близько 1 тис. етнічних поляків і членів їх сімей.