У Києво-Печерській Лаврі залишиться тільки один музей

23.10.2010, 19:22
У Києво-Печерській Лаврі залишиться тільки один музей - фото 1
На території Києво-Печерської Лаври повинен залишитися тільки один музей – Музей книги і друкарства України. Про це заявив намісник Києво-Печерської Лаври владика Павел в ефірі Київської державної регіональної телерадіокомпанії.

Lebed.jpgНа території Києво-Печерської Лаври повинен залишитися тільки один музей – Музей книги і друкарства України. Про це заявив намісник Києво-Печерської Лаври владика Павел (Лебідь) в ефірі Київської державної регіональної телерадіокомпанії, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

"Я відстоюю те, щоб Музей книги і друкарства назавжди залишився в Лаврі", – підкреслив він.

На думку владики Павла, інші установи повинні бути виселені з території заповідника: "Якщо потрібно виселити такі, як театральне училище, інші установи, які не мають нічого спільного ні з церквою, ні з музейною діяльністю, то це інша справа ... У храмах повинні бути богослужіння. Храми не створені для музеїв та інших установ", – сказав він.

У свою чергу заступник мера Києва Леонід Новохатько заявив, що музеї і інші організації з території Лаври будуть виселяти поступово. "Повинна бути встановлена черговість виселення організацій, сторонніх релігійним, перш за все офісників. Що стосується трьох музеїв, то у мене відбулася абсолютно щира розмова з настоятелем Лаври Павлом, і він теж розуміє, що просто так виселити куди-небудь музеї не можна", – зазначив чиновник.

За його словами, найбільш вдалим місцем для перенесення музеїв став би "Мистецький Арсенал", оскільки, відповідно до закону про музеї, вони можуть бути перенесені тільки в приміщення з відповідними умовами – охороною, необхідним температурно-вологісним режимом і так далі.

Нагадаємо, 15 липня 2010 Київрада прийняла рішення "Про надання згоди на безоплатну передачу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у державну власність". Відповідно до рішення, приміщення, в яких перебувають Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Музей книги і друкарства України передаються у державну власність після розміщення музеїв на площах, які перебувають у держвласності.

Кабінет Міністрів у жовтні створив робочу групу з питань виселення з території Києво-Печерської Лаври суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з його статутною діяльністю.

При цьому прес-секретар Глави УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко напередодні заявив, що на території Києво-Печерської Лаври повинні знаходитися музеї тільки релігійної спрямованості.