• Головна
  • Проекти
  • УГКЦ не проти, щоб Московський Патріархат будував храм у Львові: Глава УГКЦ спростував закиди опонентів...

УГКЦ не проти, щоб Московський Патріархат будував храм у Львові: Глава УГКЦ спростував закиди опонентів

22.10.2010, 09:29
УГКЦ не проти, щоб Московський Патріархат будував храм у Львові: Глава УГКЦ спростував закиди опонентів - фото 1
«Усі мають право. Бо потім можуть бути негативні наслідки для тих, хто такі рішення приймає. Коли хтось починає кричати, що лише нам і тільки нам, а влада слухається, як сліпа, то це не є здорова ситуація. Мені прикро це визнавати, але це справді так», ? сказав Патріарх Любомир.

Huzar.jpgНе справа УГКЦ виділяти чи не виділяти Московському Патріархатові землю у Львові, на це є влада, «але якщо говорити про те, ми проти чи ні, то абсолютно не проти». Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Любомир розповів в інтерв’ю газеті «День».

«Я сам писав листа до влади міста ще кілька років тому, в якому казав, що ми, греко-католики, абсолютно не маємо нічого проти того, аби місто виділило відповідну земельну ділянку для будови катедрального храму для МП. Такий документ є, нехай собі пошукають», − сказав Глава УГКЦ, відповідаючи на коментар журналіста, що Московський Патріархат пояснює свою протидію зведенню храму УГКЦ в Одесі тим, що нібито греко-католики не дозволяють будувати їм церкву у Львові.

Коментуючи ситуацію зі зведенням катедрального собору УГКЦ в Одесі, Патріарх Любомир зазначив: «Мені здається, що хтось собі недобачив, бо може було невигідно, що кожна наша церква, релігійна організація в Україні, належно зареєстрована, має певні права. І ці права не залежать від того, що інші про неї думають».

На думку Предстоятеля УГКЦ, трагедія ситуації в Одесі і подібних їй полягає в тому, що хтось зумисне не хоче зрозуміти, що конституція і конституційні права мають бути забезпечені для всіх, не залежно від того, чи їх є десять мільйонів, чи десять тисяч, чи тисячу: «Усі мають право. Бо потім можуть бути негативні наслідки для тих, хто такі рішення приймає. Коли хтось починає кричати, що лише нам і тільки нам, а влада слухається, як сліпа, то це не є здорова ситуація. Мені прикро це визнавати, але це справді так», − сказав Патріарх Любомир.

Як вже РІСУ повідомляла, прес-служба Одеської єпархії УПЦ (МП) на чолі з владикою Одеським та Ізмаїльським Агафангелом (Савіним) 1 вересня оприлюднила заява, у якій закликала владу не допустити будівництва в Одесі греко-католицького храму.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, у відповідь на заяву одеського представництва УПЦ (МП) найвищі єрархи УГКЦ, які представляють греко-католицькі єпархії з України, країн Європи, Південної, Північної Америки та Австралії, ухвалили Синодальне Звернення  до Президента України Віктора Януковича. Вони закликали Главу держави не допустити розпалювання в Україні релігійної ворожнечі, міжконфесійної нетолерантності та обмеження конституційних прав громадян за ознаками релігійних переконань.  

«Згаданою заявою Митрополит Агафангел чинить відвертий тиск на органи державної влади, що відповідають за виділення ділянки для будівництва храму УГКЦ, публічно поширюючи безвідповідальні вислови, що таке будівництво слід вважати «недоцільним і дуже небезпечним, − зазначалося у Зверненні. − Ці, а також інші недоброзичливі слова, якими просто рясніє згаданий документ, звучать як свідоме й зумисне підбурювання мешканців Одещини до міжконфесійної нетолерантності та є незавуальованою спробою «розпалювання релігійної ворожнечі», що суперечить духові й букві ст. 37 Конституції України», − наголошували Президентові греко-католицькі владики.