• Головна
  • Проекти
  • 15 гектарів заповідника «Святі гори» виділили під будівництво бази відпочинку...

15 гектарів заповідника «Святі гори» виділили під будівництво бази відпочинку

08.04.2010, 11:03
15 гектарів заповідника «Святі гори» виділили під будівництво бази відпочинку - фото 1
На виконання постанови Господарського суду Донецької області Святогірська міська рада має задовольнити ТОВ «НДІ безпека дорожнього руху в Донецькі обл.» на отримання 15 га заповідних земель під будівництво бази відпочинку.

Святогірськ_1.jpgДОНЕЧЧИНА — На виконання постанови Господарського суду Донецької області Святогірська міська рада має задовольнити ТОВ «НДІ безпека дорожнього руху в Донецькі обл.» на отримання 15 га заповідних земель під будівництво бази відпочинку. Забудова планується на території національного природного парку «Святі гори» з видом на Святогірський монастир.

В 2007 р. ділянку, як інформує сайт «Притвор», почали просити в оренду під будівництво бази відпочинку. Та міська рада згоди на це не дала, адже будівництво на території НПП «Святі гори» не відповідало б вимогам щодо заповідного режиму. Тому дирекція НПП «Святі гори» не підписала дозволу на таку оренду.

Однак, як сказано в повідомленні, від 2007 року змінився директор національного парку, який за сумісництвом є й депутатом міської ради Святогірська. 20 серпня 2009 р. ТОВ «НДІ безпека дорожнього руху в Донецькі обл.» через суд знову заявило про свої претензії на земельну ділянку в заповідній зоні. Господарський суд Донецької області задовольнив вимогу ТОВ на право укладення договору оренди земельної ділянки. Суд постановив міській раді задовільнити бажання підприємства: надати 15 га біля річкової станції в оренду під будівництво бази відпочинку родинного типу. При цьому суд керувався лише положеннями Закону України «Про оренду землі», не враховуючи Закон України «Про природно-заповідний фонд» та Земельний кодекс України.

Як роз'яснює Президія вищого арбітражного суду від 27 червня 2001 р. № 02-5/743, передача земельних ділянок до оренди є винятково компетенцією міських рад, суди не мають до цього втручатися.

Проте міська влада не скористалася правом опротестувати рішення суду.

Окрім того, за повідомленням повідомляєм відділу Держкомзему в Слов'янська (лист № 254 від 22 березня 2010 р.), Святогірська міська рада 14 вересня 2009 р. затвердила матеріали вибору місця розташування майбутньої бази відпочинку. Однак вибір місця ділянки не надавався на погодження відділу Держкомзему у  Слов'янську (Святогірськ є містом районного підпорядкування і має погоджувати свої дії з районними органами). До того ж у своєму рішенні Святогірська міська рада не керується Законом України «Про природно-заповідний фонд».

Дирекція Національного природного парку «Святі гори» дала дозвіл на будівництво бази відпочинку сімейного типу за умови збереження червонокнижних видів на території ще до суду. Однак в Держаному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області про плани будівництва бази відпочинку на вказаній території нічого не відомо.

«Це може означити, що таке тривожне будівництво не проходило Державної екологічної експертизи», — констатується у повідомленні сайту «Притвор».

Довідка:

Національний природний парк «Святі гори» — природна перлина Донбасу, кандидат до списку «7 природних чудес України» та «7 духовних чудес України». На території заповідника, на правому березі Сіверського Дінця знаходиться Святогірська Свято-Успенська лавра, перші монастирські печери якої почали вирубувати у крейдяній скелі з 1625 р.