• Головна
  • Проекти
  • Верховний Суд остаточно підтвердив право власності римо-католиків Дніпропетровська на храм св. Йосипа...

Верховний Суд остаточно підтвердив право власності римо-католиків Дніпропетровська на храм св. Йосипа

09.02.2010, 11:05
Верховний Суд остаточно підтвердив право власності римо-католиків Дніпропетровська на храм св. Йосипа - фото 1
Вища судова інстанція України остаточно вказала на те, що храм св. Йосипа належить римо-католицькій парафії Дніпропетровська.

nggshow.jpgКИЇВ-ДНІПРОПЕТРОВСЬК – 21 січня колегія суддів Верховного Суду України відхилила касаційну скаргу корпорації “Dugsbery” і підтвердила право власності римо-католицької парафії на храм св. Йосипа в Дніпропетровську.

“Обговоривши доводи касаційної скарги та дослідивши матеріали справи, судді не надали згоди на порушення провадження з перегляду в касаційному порядку постанови Вищого господарського суду України від 26 листопада 2009 року у даній справі. Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає”, — йдеться в ухвалі Верховного Суду України. Про це повідомляє прес-служба парафії св. Йосипа.

Таким чином вища судова інстанція України остаточно вказала на те, що храм св. Йосипа належить римо-католицькій парафії Дніпропетровська.

Dniprop_RKC.jpgЯк РІСУ вже повідомляла, повернення собору св. Йосипа місцеві римо-католики домагаються півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

Під час головування Павла Лазаренка —1998 року — Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову.

Весь цей час римо-католики Дніпропетровська прагнули повернути храм через різні судові інстанції.

У Києві представники римо-католицької громади Дніпропетровська в свій час навіть передали колективний лист Президенту США Бараку Обамі з проханням допомогти у ситуації з костелом.