• Головна
  • Проекти
  • Єпископи УПЦ та УПЦ КП висловили свою позицію щодо конфлікту в Мусорівцях...

Єпископи УПЦ та УПЦ КП висловили свою позицію щодо конфлікту в Мусорівцях

20.01.2010, 13:16
Єпископи УПЦ та УПЦ КП висловили свою позицію щодо конфлікту в Мусорівцях - фото 1
Веб-конференція на тему "Як ставитися до спроб захоплення культових споруд представниками інших конфесій на тлі розпочатої підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП?" відбулася 15 січня на порталі "Православіє в Україні"

musorivtsi.jpgКИЇВ — Веб-конференція на тему «Як ставитися до спроб захоплення культових споруд представниками інших конфесій на тлі розпочатої підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП?» відбулася 15 січня на порталі «Православіє в Україні». Відповідали на запитання читачів єпископ Васильківський УПЦ КП Євстратій (Зоря), архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ Сергій (Генсицький) та голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков.

Архиєпископ УПЦ назвав конфлікт у Мусорівцях «принциповим питанням» у діалозі між УПЦ та УПЦ КП. Єпископ УПЦ КП наголосив, що поодинокими конфліктами навколо парафій «торпедують» підготовку до діалогу, наголошуючи, що долю діалогу не можна ставити в залежність від поодиноких конфліктних ситуацій.

sergij_Hensitskiy.jpg«Так, я думаю, це принципове питання. Якщо ми врешті-решт збираємося на такий важливий крок пошуку примирення, як дійсно подолання розділення, то невже в інтересах багатомільйонної пастви не може замовкнути декілька десятків людей? Невже важіль впливу (який напевно є) не дозволяє зателефонувати й сказати: браття, не чиніть перешкод, ми робимо загальноцерковну справу, потерпіть трішки, помовчить, припиніть, не заважайте... Хату будують — закладають фундамент, а потім вже й дах криють. Якщо не зробити фундаменту, дім не встоїть», — так прокоментував архиєпископ Сергій питання щодо того, чи можна назвати проблему в Мусорівцях принциповою перешкодою для діалогу між УПЦ та УПЦ КП. Архиєрей УПЦ наголосив, що «по тому, якими темпами розгоряється конфлікт, видно, що, це не локальний конфлікт, точніше це не конфлікт, — це наш самозахист».

 ZORYAEVSRTATIY.jpgІншу позицію в цьому питанні висловив єпископ Євстратій. Він, як інформує «Православіє в Україні», заявив, що «з самого початку передбачав, що питання підготовки до діалогу між УПЦ і Київським Патріархатом в першу чергу зіштовхнеться з проблемою переходу парафій». «Зараз я бачу, що мої побоювання підтверджуються, і поодинокими конфліктами навколо парафій підготовку до діалогу будуть пробувати “торпедувати”», — прокоментував владика.

Він також зауважив, що Київський Патріархат має багато фактів щодо конфліктів, які провокують представники Московської Патріархії, які — не в дусі діалогу, проте в УПЦ КП, як зауважив владика, «одне не ставлять в залежність від іншого». «... зі своєї сторони, ми також можемо висловити претензії: і за пікет під храмом св. Катерини в Чернігові, учасники якого називали ношого Предстоятеля останніми словами, і за те, що під Вінницею представники УПЦ (МП) хочуть забрати храм Київського Патріархату... Та ми не вимагаємо заборон тощо», — заявив єпископ.

Владика Євстратій додав, що є численні випадки того, що парафії переходять у більш спокійних умовах. На його думку, багато залежить від того, чи місцевий архиєрей зацікавлений у роздмухуванні конфлікту, чи у його вирішенні; чи він може оцінити ситуацію об'єктивно, чи хоче наполягати на своєму до кінця. «Зі зрозумілих причин такі випадки, на відміну від скандальних, не розголошують у пресі», — наголосив єпископ.

Обидва єпископи також висловивли різні бачення щодо можливості майбутнього діалогу та умов щодо його проведення. Виступаючи за зближення УПЦ та УПЦ КП, владика Сергій зауважив, що зближення можливе лише за умови покаяння розкольників та визнання ними своїх помилок. Водночас єпископ Євстратій відзначив: «Я не вважаю, що моя належність до Київського Патріархату є гріхом та приводом до покаяння. Навпаки — якщо я піду в МП, я буду вимушений зректись отриманих мною в Київському Патріархаті Святих Таїнств. А це для мене — все одно, що зректись Христа. Заради людської «канонічності» Христа не зрікаються».

Він також прокоментував дії ВО «Свобода», які виступили на захист УПЦ КП в конфлікті у Мусорівцях. «Я не підтримую і не схвалюю дії «свободівців» 3 січня в Мусорівцях. Мені особисто образливо, що так поводяться люди, які вважають себе прихильниками Київського Патріархату. На скільки мені відомо, «свободівців» запросили до села місцеві жителі та представники сільради — так само, як козаків привозять туди на підтримку позиції УПЦ (МП). Тому відповідальність за їхню поведінку лежить на тих, хто запросив. Як і на тих, хто вперто ігнорує волевиявлення селян і не бажає йти на компроміс, покладаючись у захисті своїх інтересів на грубу силу», — зазначив він. Єпископ водночас додав, що відео «захоплення» храму в Мусорівцях, яке тиражується в Інтернеті, однобоко показує ситуацію, демонструючи поведінку лише однієї сторони.

Головною причиною непорозумінь влавдика Євстратій назвав «взаємне відчуження та ворожість». «Часто з нами просто ніхто не хоче говорити. Просте спілкування з нами для деяких представників УПЦ (МП) вважається ледь не приниженням: « Як можна порозумітися, якщо з тобою гидують навіть просто говорити?» — наголосив він.

Resh.jpgГолова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков заявив, що «на жаль, замість дотримання конституційної рівності всіх Церков перед законом існує небезпека регіоналізації ставлення до тих чи інших конфесій». «Для того, щоб це певним чином подолати, зокрема розробляється законопроект, який має визначити механізм і засади передачі колишніх культових будівель», — додав чиновник. Він також зауважив, що йдеться і про «відповідальність органів місцевого самоврядування».