• Головна
  • Проекти
  • Як ставитися до міжправославних майнових конфліктів на тлі підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП? — веб-конференція...

Як ставитися до міжправославних майнових конфліктів на тлі підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП? — веб-конференція

14.01.2010, 13:04
Як ставитися до міжправославних майнових конфліктів на тлі підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП? — веб-конференція - фото 1
Інформаційний портал "Православіє в Україні" спільно з офіційним сайтом Української Православної Церкви оголосили про започаткування тематичних веб-конференцій, присвячених актуальним питанням церковно-релігійного життя в Україні.

КИЇВ — Інформаційний портал «Православіє в Україні» спільно з офіційним сайтом Української Православної Церкви оголосили про започаткування проведення тематичних веб-конференцій, присвячених актуальним та злободенним питанням церковно-релігійного життя в Україні. Перша веб-конференція у рамках проекту відбудеться 15 січня на тему «Як ставитися до спроб захоплення культових споруд представниками інших конфесій на тлі розпочатої підготовки до діалогу між УПЦ та УПЦ КП?». На запитання читачів відповідатимуть архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ Сергій та єпископ Васильківський УПЦ КП, голова Інформаційно-видавничого управління Євстратій (Зоря). Незалежним експертом виступить голова Державного комітету у справах національностей і релігій Юрій Решетніков.

«Православіє в Україні» подає можливість усім охочим поставити запитання учасникам веб-конференції уже зараз.

Як відомо, не вщухає, а, навпаки, загострюється протистояння довкола Свято-Покровського храму в селі Мусорівці на Тернопільщині... Події в Мусорівцях віруючі сприймають особливо гостро, зважаючи на розпочаті в 2009 році спільні засідання між представниками УПЦ та УПЦ КП, кінцевою метою яких є подолання розділення в Українському Православ'ї. Віряни Української Православної Церкви стурбовані: про який діалог може йтися в умовах агресивних та протиправних дій з боку представників Київського Патріархату? Як співвідносяться перемовини, що ведутся «на горі», з насильницькими діями, до яких вдаються сторони на місцях? І навіть, чи потрібно шукати шляхи для подолання розділення, якщо серед громад УПЦ та УПЦ КП панує такий розбрат і ненависть?», — йдеться у повідомленні «Православія в Україні».

Як сказано далі, веб-конференцію організовують саме для того, щоб дати відповідь на ці запитання.

Для того, щоб зорієнтувати читачів у проблематиці, сайт подає короткі думки учасників конференції з цього приводу.

sergij_w.jpg«Наше ставлення до подій у Мусорівцях однозначне: це - насилля, антихристиянські дії... Щодо нашої ситуації, то хочу сказати, що люди, які скоїли напад, не були в церкві. Повернімося в минуле: храм вже більше 300 років православний, священик служить там уже 46 років. Люди ті самі, священик той самий. Яка причина конфлікту? - Чи там українська церква, чи там москалі. Священик служить по-українськи. Напевне, це благодать Божого дару, яким Господь наділив цю містину, і не поставив ні проти священика, ні проти громади чи проти нашої Церкви, чи нас самих. Люди самі не знають, що роблять, бо вони не в собі.

Але наш обов'язок - не відступити, тому що ми знаходимося в законному полі, ми не порушуємо Конституції України. А яка претензія до нас, чому ми повинні віддати їм храм, якщо вони не бажають бути православними? До певного часу було тихо, отже, їх хтось спровокував», — наголошує архиєпископ Сергій.

Jevstratij_vladyka_w.jpgСвою позицію УПЦ КП озвучив єпископ Євстратій: «Треба дієво зосередитися на кроках в напрямку подолання цього розділення. Коли ми подолаємо розділення, гадаю, зможемо вирішити такі проблеми, які дякувати Богу, не носять масового характеру, хоча дехто намагається їм надати і показати Україні випадки, як узагальнену тенденцію.

Сподіваюся, що з подоланням цієї головної проблеми, її окремі прояви теж будуть подолані. Хоча ми бачимо, що в середині тієї чи іншої конфесії виникають конфлікти, непорозуміння між правлячим архиєреєм і священиком, між священиком і громадою тощо. Можу навести приклади щодо Московського Патріархату: події в Сумах із настоятелем кафедрального собору, або події в Джанкойській єпархії, коли духовенство вимагало й домоглося відсторонення архиєрея. Тому я не надавав би однозначно міжконфесійного забарвлення тим конфліктам, які виникають. Бо дуже часто міжконфесійний конфлікт це - обкладинка, а реальні причини - це місцеві непорозуміння, втручання політиків й інші речі, які до міжконфесійних стосунків мають дуже віддалене відношення».