У Коломиї назріває міжконфесійний конфлікт

03.06.2009, 16:15
У Коломиї назріває міжконфесійний конфлікт - фото 1

Наприкінці травня єпископ Івано-Франківський і Коломийський Пантелеймон (Луговой) написав рапорт на ім’я Предстоятеля УПЦ (МП) Митрополита Володимира про спробу захоплення греко-католиками за підтримки місцевої влади Благовіщенського храму в місті Коломия Івано-Франківської області. Греко-католицька сторона заперечує факт спроби захоплення і нападу на православних вірних.

Наприкінці травня єпископ Івано-Франківський і Коломийський Пантелеймон (Луговой) написав рапорт на ім’я Предстоятеля Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Митрополита Володимира про спробу захоплення греко-католиками за підтримки місцевої влади Благовіщенського храму в місті Коломия Івано-Франківської області. Греко-католицька сторона заперечує факт спроби захоплення і нападу на православних вірних.

Храм Благовіщення в Коломиї

У рапорті православного владики, зокрема, йдеться, «що 13 травня 2009 року група віруючих на чолі зі священиком УГКЦ здійснила спробу захоплення Благовіщенського храму по вулиці Карпатській, 2, в місті Коломия Івано-Франківської області. Ця подія викликала обурення віруючих нашої єпархії, які добре пам’ятають події початку 1990-х років, коли на теренах Галичини масово захоплювалися православні храми».

А також про те, що «20 травня 2009 року Коломийська міська рада прийняла рішення про реставрацію Благовіщенського храму по вулиці Карпатській, 2 міста Коломиї з подальшою передачею його УГКЦ. Ми не заперечуємо необхідність реставрації цього пам’ятника архітектури, але при цьому не повинні попиратися законні права православних віруючих — громадян України».

Як повідомив РІСУ о. Зеновій Карась (УГКЦ), 13-14 травня у Коломиї працювала міжнародна комісія ЮНЕСКО, яка перевіряла стан дерев’яної архітектури з метою внесення її до Списку всесвітньої спадщини. Греко-католицька громада міста мала бажання зустрітися з представниками цієї організації, щоб почути їх думку про стан церкви Благовіщення, яка, на їх думку, є у дуже занедбаному стані.

Водночас в ці дні у рамках вшанування пам’яті полеглих вихідців з Коломийщини, які 1939 року загинули, захищаючи Карпатську Україну, вірні УГКЦ встановили на їх честь неподалік храму Благовіщення на старому кладовищі пам’ятний хрест. Люди, які брали участь у відкритті хреста, у т.ч. сам о. Зеновій Карась, заходили до православного храму, але, за його словами, не чинили ніяких агресивних дій.

Приводом для збентеження громади УПЦ (МП) стало рішення Коломийської міської ради від 20 травня про передачу Коломийсько-Чернівецькій єпархії УГКЦ „пам’ятки архітектури та історії XVI століття церкви Благовіщення з метою збереження та проведення ремонтно-реставраційних робіт”.

Проведені протягом 2007-2009 року експертні перевірки засвідчили, що храмова будівля перебуває у незадовільному стані. Православна громада, якій ще у 1990 році передано храм у користування, здійснила самочинні ремонти і прибудови, які негативно вплинули на його стан. А оскільки держава не має коштів для відповідних ремонтних робіт, то міська рада вирішила передати цей комплекс УГКЦ (яка ним володіла до 1946 року), яка готова зробити реставрацію за власні кошти.

В єпархії УГКЦ повідомили РІСУ, що можливо у храмі буде створено постійнодіючу експозицію ікон та інших предметів сакрального вжитку.

Міськрада також „рекомендувала Коломийсько-Чернівцецькій єпархії УГКЦ не проводити богослужінь до закінчення ремонтно-реставраційних робіт, які повинні бути проведені за кошти УГКЦ згідно з рекомендаціями ЮНЕСКО”.

Також міські депутати зобов’язали виконавчі органи влади підготувати земельну ділянку для православної громади УПЦ (МП), враховуючи побажання священнослужителів та прихожан Православної Церкви з метою спорудження свого храму, а також передбачити у міському бюджеті кошти для виготовлення необхідної документації.

Детальніше про проблему збереження пам’ятки архітектури ХVІ ст. — коломийської церкви св. Благовіщення та дзвіниці — читайте у спеціальному матеріалі Анатолія БАБИНСЬКОГО.