• Головна
  • Новини
  • Правозахисники закликали ОБСЄ моніторити релігійні переслідування в Криму і Донбасі...

Правозахисники закликали ОБСЄ моніторити релігійні переслідування в Криму і Донбасі

19.09.2019, 16:27
У рамках щорічної конференції ОБСЄ у Варшаві відбувся спеціальний захід, присвячений проблемам з релігійною свободою на окупованих Росією українських територіях Криму і Донбасу.

У рамках щорічної конференції ОБСЄ у Варшаві 19 вересня відбувся спеціальний захід, присвячений проблемам з релігійною свободою на окупованих Росією українських територіях Криму і Донбасу. У заході, організованому Центром громадянських свобод у партнерстві з Інститутом релігійної свободи, взяли участь дипломати держав-учасниць ОБСЄ, релігійні діячі та громадські активісти.

Інформацію про складнощі, з якими стикнулися українські віруючі різних конфесій Криму, Донецької та Луганської областей (Донбасу) внаслідок російської окупації, представили архиєпископ Євстратій (Зоря), заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Православної Церкви України, адвокат кримських татар та кримських політв’язнів Лілія Геменджи, керівник програми російського Правозахисного центру «Меморіал» Віталій Пономарьов та виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова. Повідомляє Інститут релігійної свободи.

Конференція у Варшаві

Відсутність належного міжнародного моніторингу в Криму та закритість для правозахисних організацій, особливо окупованих територій Донецької та Луганської областей, породжує цілковиту безкарність окупаційної влади, яка не відповідає не перед ким за свої численні злочини на ґрунті релігії. Це спонукає російську владу в Криму та незаконні військові формування на сході України, підтримувані Росією, продовжувати своє насилля проти віруючих і релігійних меншин.

Правозахисники також зауважили, що нинішні щоденні звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) не згадують навіть кричущі факти релігійних переслідувань у зоні військового конфлікту на Сході України.

Учасники заходу закликали присутніх дипломатів і структури ОБСЄ, зокрема БДІПЛ і СММ, налагодити всебічний і неупереджений міжнародний моніторинг стану свободи релігії чи переконань, документування і публічне оприлюднення порушень і злочинів на ґрунті релігії на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей, а також в окупованому Криму.