• Головна
  • Проекти
  • Міжнародна спільнота має побачити утиски вірян на окупованих територіях, - Максим Васін...

Міжнародна спільнота має побачити утиски вірян на окупованих територіях, - Максим Васін

26.10.2018, 13:21
Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили пастор, перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Ігор Бандура та виконавчий директор Інституту релігійних свобод Максим Васін.

Міжнародне співтоваритство має побачити, що не слід ігнорувати ситуацію з правами людини, зі свободою віросповідання на окупованих територіях сходу України. Віряни страждають, церкви переслідувані й міжнародна спільнота мусить спонукати російську владу й підконтрольні Росії окупаційні адміністрації припинити ці переслідування й відновити свободу віросповідання на Донбасі.

Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили пастор, перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Ігор Бандура та виконавчий директор Інституту релігійних свобод Максим Васін.

Максим Васін представив свіжу інформація про те, що окупаційна влада ОРЛО змушувала до «перереєстрації» усі релігійні організації та проголосила, що без неї буде «заборонена» будь-яка релігійна діяльність. Але виявилось, що після спливу кінцевого терміну «перереєстрації» 16 жовтня усім євангельським церквам цього регіону було відмовлено у «реєстрації», вони опинилися поза так званим «законом» і вже було проголошено окупаційною владою Луганська, що громади, які діють без «реєстрації», будуть «позбавлені» їхніх молитовних будинків, храмів і навіть «заборонено» збиратися у приватних оселях.

​Максим Васін з експертної точки зору заявив, що ця «перереєстрація» була використана з метою збору інформації, щоб зрозуміти, скільки є релігійних громад, де вони збираються, їхні адреси, кількість членів громад. Зробити «перепис», як це було у радянські часи.

Він наголосив, що представники так званих «МГБ» роблять облави на молитовні будинки, переписують вірян, їхні домашні адреси, тож вони тепер можуть прийти не тільки у молитовний будинок, а й в приватне помешкання. Тепер вони можуть контролювати в ОРЛО заборонені зібрання релігійних груп у кількості 5 осіб. Тобто звичайна родина вже може підпасти під цю «заборону».

Інтерв'ю повністю: Прямо під час богослужіння можуть покласти обличчям на підлогу – пастор про релігійні переслідування в ОРДЛО

Пастор Ігор Бандура пояснює такі утиски тим, що баптистські, євангельські Церкви цінують свободу і власну незалежність. Тож будь-який режим, який хоче домінувати над людьми, будь-яка країна, де держава ставиться понад інтереси окремого громадянина, завжди підозріло ставиться до євангельських церков.

«Я думаю, є певні гібридні впливи, які пов’язують баптистів, євангельських християн з активною позицією підтримки України, і, звичайно, це використовується у пропаганді. Сама «перереєстрація», як нам видається, є спробою відірвати Церкви від української спільноти, він наших союзів, наших об’єднань для того, щоб вони могли засвідчити повну лояльність тимчасовій так званій «владі»», - наголосив він.

За словами Ігоря Бандури, віряни не хочуть збиратися у неділю в домі молитви, «якщо вони знають, що можуть увірватися на богослужіння озброєні люди, покласти лицем усіх на підлогу, переписувати паспортні дані, допитувати служителів, «конфісковувати» майно. Тому багато церков прийняли рішення не збиратися у домах молитви. А тепер після того, як усім відмовили в «реєстрації», перед ними стоїть серйозне питання, як їм далі продовжувати жити».

Максим Васін акцентував на тому, що з результатів дослідження видно, що окупаційна влада копіює у своїй релігійній політиці підхід, який здійснює російська влада як взагалі в Росії, так і в окупованому Криму.

«Ця політика ґрунтується на ідеології «русского міра», де керівною релігією є православ’я в єдності з Московським патріархатом. І проблема якраз у політизації православ’я. Це як православний фундаменталізм, коли один з бойовиків «ДНР» публічно засвідчив журналістам на відео, що він взяв в руки зброю для того, щоб на Донбасі була православна «держава»», - наголосив правозахисник.

Як РІСУ інформувала, правозахисники виявили численні факти релігійних переслідувань в ОРДЛО. Про це йдеться у новому звіті «Свобода віросповідання під прицілом» від Інституту релігійних свобод.