Терор на окупованих територіях: правозахисники опублікували факти переслідування Церков

Терор на окупованих територіях: правозахисники опублікували факти переслідування Церков - фото 1
Євангельські християни, православні громади Київського Патріархату, греко-католики, Свідки Єгови стали основними мішенями релігійних переслідувань з боку окупаційної влади, підтримуваної Росією.

Інститут релігійної свободи представив доповідь «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України».

Свобода-совісті.jpg

У ній правозахисники наводять численні факти релігійних переслідувань у Донецькій та Луганській областях, які вчиняють підтримувані Росією бойовики.

Презентація доповіді відбулася 24 жовтня 2018 року у прес-центрі УКРІНФОРМ у Києві за участі представників Української Православної Церкви Київського Патріархату, Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів, Української Церкви християн віри євангельської, Української Християнської Євангельської Церкви, Об'єднання іудейських релігійних організацій України і Духовного управління мусульман України.

Роль міжнародної спільноти є ключовою в припиненні нинішніх злочинів проти віруючих і церков, які вчиняє окупаційна влада на Сході України. Саме тому, напередодні прес-конференції, релігійні діячі та експерти ІРС провели окрему презентацію Доповіді для співробітників дипломатичних представництв та іноземних місій.

Немає сумнівів у тому, що релігійний фактор був використаний як один із інструментів гібридної війни Росії проти України, в якій суттєву роль відіграють брехлива пропаганда, дестабілізація суспільства за релігійною, національною, мовною ознакою. Через провокації розколів і соціальних вибухів російська влада готувала ґрунт для подальшої військової інтервенції та окупації”, – роблять висновок автори Доповіді.

Євангельські християни, православні громади Київського Патріархату, греко-католики, Свідки Єгови стали основними мішенями релігійних переслідувань з боку окупаційної влади, підтримуваної Росією.

Водночас, так звані “закони” самопроголошених республік у сфері релігійної діяльності та боротьби з екстремізмом насправді використовуються для прикриття під ширмою “законності” тих релігійно вмотивованих злочинів, які бойовики чинять проти мирного населення. Тим самим окупаційна влада на контрольованих нею територіях Донецької та Луганської областей впроваджує таку ж релігійну політику, як і в самій Росії.

Учасники презентації наголосили, що відповіддю міжнародної спільноти на релігійні переслідування, які чинить окупаційна влада на Сході України, повинен стати всебічний і неупереджений міжнародний моніторинг свободи віросповідання. А також, як наслідок, документування і публічне оприлюднення порушень і злочинів на ґрунті релігії на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей, в тому числі фактів примушування релігійних громад до перереєстрації, подальших релігійних переслідувань за діяльність “без реєстрації”, а також безпідставних звинувачень у екстремістській діяльності.

Автори доповіді також рекомендують Управлінню Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні підготувати окрему доповідь щодо ситуації з правом на свободу релігії чи переконань на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей.

Повний текст Доповіді доступний за посиланнями

– українською: irf.in.ua/files/publications/2018.10.24-IRF-Report-UKR.pdf

– англійською: irf.in.ua/files/publications/2018.10.24-IRF-Report-ENG.pdf

– російською: irf.in.ua/files/publications/2018.10.24-IRF-Report-RUS.pdf