• Головна
  • Новини
  • На окупованій території сепаратисти погрожували релігійним меншинам, – звіт США...

На окупованій території сепаратисти погрожували релігійним меншинам, – звіт США

11.08.2016, 10:20
На окупованій території сепаратисти погрожували релігійним меншинам, – звіт США - фото 1
Державний департамент США заявив, що підтримувані Росією сепаратисти, які все ще контролюють частини Донецької і Луганської областей, порушували права тих, хто є релігійними меншинами на окупованих територіях.

Держдеп.jpgДержавний департамент США заявив, що підтримувані Росією сепаратисти, які все ще контролюють частини Донецької і Луганської областей, порушували права тих, хто є релігійними меншинами на окупованих територіях. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як мовиться в українській частині звіту Держдепартаменту про релігійну свободу у світі за 2015 рік, сепаратисти викрадали, затримували, били й погрожували представникам Української Православної Церкви – Київського Патріархату, «свідкам Єгови» і протестантам.

Крім того, сепаратисти вдавалися до антисемітської риторики, йдеться у звіті.

Вони також продовжували вандальські дії і захоплення церковного майна й заявляли, що свобода відправлення обрядів стосується тільки певних «офіційних церков».

Але і на вільній частині України є проблеми. У звіті згадано про твердження Української Православної Церкви (Московського Патріархату), що місцеві посадовці допомагали УПЦ КП у спробах захоплювати храми УПЦ (МП) і що багато випадків переходу парафій Московського Патріархату до Київського були спричинені тиском правих політичних сил. У звіті додано, що УПЦ КП заявляє, що парафії змінюють підпорядкування за власними рішеннями, і закони України дозволяють це.

Крім того, на насильство й залякування скаржилися «свідки Єгови», були повідомлення про вандалізм стосовно юдейських і християнських релігійних об’єктів, у першу чергу УПЦ (МП).

При цьому у звіті зазначено, що УПЦ КП засудила використання сили навколо спірних із УПЦ (МП) храмів, а УПЦ (МП) засудила зловживання сепаратистів і відмовилася приймати релігійні приміщення, що їх сепаратисти пропонували цій церкві.

У звіті звернено увагу й на багато позитивних моментів, серед них на те, що влада України звільнила релігійні організації від оподаткування, визнала релігійні освітні установи і запровадила інститут військових капеланів, суди скасували кілька звинувачень осіб, що з релігійних міркувань відмовлялися від військового призову і вимагали для себе альтернативної служби.

Про тяжке становище з придушенням релігійної свободи російською окупаційною владою в українському Криму йдеться в окремому розділі української частини звіту.

Нинішній звіт про релігійні свободи у світі, який Держдепартамент США подав до Конгресу, став уже 18-м.