• Головна
  • Новини
  • ВР вирішила доопрацювати новий законопроект про недискримінацію...

ВР вирішила доопрацювати новий законопроект про недискримінацію

19.02.2016, 11:30
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу, який раніше розкритикували представники Церков.

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу, який раніше розкритикували представники Церков.

За проект Закону № 3501 проголосували 231 народний депутат, з яких 116 – з фракції БПП, 46 – від партії «Народний фронт», 21 – від Об’єднання «Самопоміч», 25 – позафракційних, 16 – від ВО «Батьківщина», 7 – від групи «Воля народу», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Раніше представники українських церков назвали пропоновані зміни вельми незбалансованими.

Наявні застереження щодо дискримінаційних дій є надто вузькими, оскільки стосуються лише внутрішньої діяльності релігійних організації та оминають публічну сферу. Зокрема, відсутні застереження відносно можливих конфліктів між антидискримінаційним законодавством та фундаментальним правом людини на свободу совісті та віросповідання.

До прикладу, заперечення на підставі релігійних переконань та свободи совісті, керуючись якими посадовець відмовляється оформлювати одностатеві шлюби, лікар-гінеколог та акушер відмовляється робити аборти чи евтаназію. Крім цього, з огляду на досвід країн ЄС залишається актуальним питання, чи не стане антидискримінаційне законодавство інструментом для цензури та обмеження свободи вираження поглядів, коли церковнослужитель на підставі Священного Писання називає гріхом та хибною поведінкою аборти, евтаназію, гомосексуальні стосунки, проституцію тощо.

Перед голосуванням народний депутат Віктор Єленський, заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, закликав депутатів врахувати ці зауваження та доопрацювати законопроект.

“Я хочу звернути вашу увагу на те, що принципи недискримінації у даному випадку входять у протиріччя з фундаментальними принципами свободи совісті. Я пропоную, щоб всі ці зміни, які ведуть насправді до дискримінації, були усуненні при другому читанні”, – наголосив парламентар.

 Нагадаємо, у листопаді 2015 року парламентарі з 9-ї спроби проголосували за доповнення поняттями “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність” переліку заборон дискримінації у трудових відносинах, що відбулося з грубими порушеннями регламентних процедур.