• Головна
  • Проекти
  • Відкрито кримінальні провадження за фактами агресії проти УПЦ КП на півострові Крим...

Відкрито кримінальні провадження за фактами агресії проти УПЦ КП на півострові Крим

04.02.2016, 16:45
Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури України.

За фактами збройного захоплення храму Української православної церкви Київського патріархату в селі Перевальне Сімферопольського району АР Крим та переслідування на півострові матері священика УПЦ КП прокуратура АР Крим відкрила кримінальні провадження. Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури України.

«Встановлено, що під час здійснення релігійного обряду у Свято-Покровському храмі УПЦ КП, розташованому в с. Перевальне Сімферопольського району АР Крим, до храму прибули невідомі озброєні особи в масках та «козаки» і, застосувавши силу, вигнали з приміщення настоятеля та парафіян. Вищевказаний священик є противником збройної агресії Російської Федерації та розшукується незаконно на тимчасово окупованій території Криму за звинуваченням в екстремізмі», - йдеться в повідомленні.

1 червня 2014 року парафіяни храму УПЦ КП, розташованого поблизу військової частини в селі Перевальне під Сімферополем, зазнали нападу з боку озброєних представників т.зв. «козачих» формувань та «самооборони Криму». Нападники о 8-й годині ранку розгромили храм і змусили настоятеля та парафіян залишити його. За даними архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, нападники обзивали вірян «фашистами» й «сатаністами». Під час погрому постраждала вагітна парафіянка та хвора на церебральний параліч донька настоятеля храму. За словами архієпископа Климента, місцевий дільничний міліціонер відверто зайняв позицію погромників і відмовився прийняти заяву про скоєння злочину проти вірян. Після інциденту храм зайняли представники УПЦ Московського патріархату. У Криму порушувати кримінальну справу щодо нападу на храм УПЦ КП відмовилися.

Крім того, у грудні 2015 року у Криму в будинку матері священика УПЦ КП, який живе і служить на Дніпропетровщині, було незаконно проведено обшук, під час якого вилучено його особисті записи та посвідчення члена Народного Руху України; за деякий час двоє невідомих чоловіків у цивільному затримали жінку та доправили до відділку поліції Залізничного району Сімферополя для допиту з метою встановлення місцезнаходження сина.

«За вказаними фактами Головним управлінням Національної поліції України в АР Крим та м. Севастополі 28.01.2016 зареєстровано кримінальні провадження за ознаками складів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 180 КК України (перешкоджання здійсненню релігійного обряду), ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла), ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі людини). Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» матеріали вищевказаних кримінальних проваджень направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності», - йдеться в повідомленні Генпрокуратури України.