• Головна
  • Проекти
  • У Криму порушуються права мусульман і УПЦ КП, а на Донбасі припиняють існування єврейські громади, – правозахисники...

У Криму порушуються права мусульман і УПЦ КП, а на Донбасі припиняють існування єврейські громади, – правозахисники

24.09.2014, 10:35
Переслідування за релігійною ознакою набувають системного характеру.

В анексованому Росією Криму переслідування мусульман і православних Київського Патріархату набувають системного характеру. Про це свідчать результати аналізу ситуації з правами людини в Криму впродовж березня-вересня 2014 року, оприлюднені в середині вересня представниками Кримської польовий місії з прав людини. В іншому регіоні України – Донбасі, де Росія продовжує вести гібридну війну проти України, практично припинили своє існування єврейські релігійні громади, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рortal-credo.ru та Український Тиждень.

«Переслідування за релігійною ознакою набувають системного характеру. Найбільша кількість порушень свободи совісті і віросповідання відбувається стосовно мусульман і православних Київського Патріархату», – йдеться в повідомленні місії.

Крім того, правозахисники відзначають, що в Севастополі, Красноперекопську, Керчі та селі Перевальне закрили церкви Української Православної Церкви Київського Патріархату.

«На священиків Української Православної Церкви Київського Патріархату чиниться тиск з боку ФСБ Росії та місцевої влади. Низка заходів кримського уряду (обшук в мечетях і інших культових спорудах та навчальних закладах мусульман, пошуки «забороненої», «екстремістської» ісламської літератури, створення Таврійського муфтіяту як альтернативного Духовного управління мусульман Криму та ін.) здатні привести до загострення ситуації і до прискорення процесу радикалізації в середовищі кримських татар», – йдеться в повідомленні.

Кримська польова місія з прав людини була створена 5 березня 2014 з метою об'єднати тих, хто незалежно від політичної позиції готовий діяти для захисту прав людини на окупованому Кримському півострові. Місія стежить за ситуацією в області прав людини, вживає дії з підтримки верховенства права та сприяє різноманітним ініціативам в галузі прав людини.

Кримська польова місія співпрацює з різними органами і інститутами Ради Європи та ОБСЄ, з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, а також з уповноваженими з прав людини як України, так і Росії, і регулярно бере участь у підготовці звітів про ситуацію з прав людини в Криму.

В іншому регіоні України – Донбасі, де Росія продовжує вести гібридну війну проти України, єврейські релігійні громади Донецька і Луганська практично припинили своє існування, оскільки багато євреїв покинули ці міста через військові дій, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-центр Всесвітнього форуму російськомовного єврейства (ВФРЕ).

Наприклад, синагога Донецька закрита з середини серпня 2014 року, а рабин міста Пінхас Вишедскі з великою групою донецьких євреїв переїхав жити до Києва. В ВФРЕ уточнили, що за останні місяці тисячі євреїв були змушені покинути схід України.

"Близько 100 єврейських біженців з червня проживають в приміському пансіонаті, обладнаному на кошти єврейської громади Києва (Центральна синагога Бродського під керівництвом рабина Моше-Реувен Асмана). Крім того, сотні євреїв тимчасово також проживають у рідних і знайомих у Києві, Харкові та Дніпропетровську, переживаючи серйозні фінансові проблеми", – йдеться в повідомленні.

ВФРЕ відзначає, що серед єврейського населення України посилюється тенденція до репатріації в Ізраїль. За даними Єврейського агентства "Сохнут", репатріація за 2014 з Одеси до Ізраїлю збільшилася на 371% порівняно з 2013 роком, з Харкова - зросла на 341%, з Дніпропетровська - на 263%, з Сімферополя - на 178%.