• Головна
  • Новини
  • Нав’язування релігійної монополії породжує насилля, – американський експерт в УКУ...

Нав’язування релігійної монополії породжує насилля, – американський експерт в УКУ

03.10.2011, 15:19
Нав’язування релігійної монополії породжує насилля, – американський експерт в УКУ - фото 1
Лекція отця Лео Лефебюра та дискусія в УКУ відбулася у рамках сертифікатної програми «Релігія в публічному просторі: християнський досвід та перспектива».

Лео-Лефебюр-1.jpgУ суспільстві, де одна релігія хоче нав’язати монополію, існує не лише насильство, а й також відчуження. Релігійна свобода  є незмінною для людського прогресу. Таку думку висловив професор богослов’я  Джорджтаунського університету Лео Лефебюр під час дискусії в Українському католицькому університеті.

30 вересня кафедра філософії УКУ організувала відкриту лекцію о. д-ра Лео Лефебюра «Релігія, насильство, публічне життя (на прикладі США)». Після лекції відбувся семінар «Стан та передумови сучасного міжрелігійного діалогу» за участю о. Лео Лефебюра, релігієзнавця Віктора Єленського та історика Олега Турія.

На думку Віктора Єленського, ми живемо у час, коли релігійні конфлікти і війни на релігійному ґрунті відбуваються частіше, ніж у ХХ ст., а релігійні меншини зазнають дискредитації частіше за будь-які інші. Тому виникає необхідність міжрелігійного діалогу.

Лео-Лефебюр.jpgРелігійний  діалог, за словами експерта, зазвичай відбувається «між своїми»: «Говорячи про релігійний діалог, ми весь час стикаємося з ексклюзивізмом, коли представники великих релігій кажуть, що вони мають істину, а інші – хіба зерна цієї істини. Це явище є в різних релігіях. А сьогодні немає нічого важливішого, ніж глибокий релігійний діалог», – зазначив Віктор Єленський.

З цього приводу історик Олег Турій висловив думку, що релігійні спільноти після десятиліть релігійного насилля перебувають у пошуку власної ідентичності, формулюванні того, ким вони є. «Часто такий процес відбувається у руслі «ми – не вони, ми є інші». Таке бажання інакшості передбачає  ведення якогось діалогу. Нам треба пізнати релігійне розмаїття у всій повноті, відкрити для себе інші релігії крізь призму християн як таких, що є нашими ближніми, які допомагають нам».

Лекція отця Лео Лефебюра та дискусія в УКУ відбулася у рамках сертифікатної програми «Релігія в публічному просторі: християнський досвід та перспектива».

Довідка: Отець Лео Лефебюр (Leo D. Lefebure) – професор богослов’я Джорджтаунського університету у Вашингтоні (США), фахівець з порівняльних досліджень релігійних текстів, знавець буддійської, ісламської та юдейської релігійної спадщини, автор 5-ти монографій та багатьох статей, присвячених тематиці міжрелігійного діалогу, джерел релігійного насильства, містичних течій у різних релігійних традиціях тощо.

У 2011 році проф. Лефебюр опублікував книгу «The Path of Wisdom: A Christian Commentary on the Dhammapada», зараз працює над дослідженням «Hostility and Generosity: Christian Interpretations of the Scriptures in Relation to Other Religions». О. Лео Лефебюр займається громадською діяльністю, пов’язаною з фокусом його наукової праці, зокрема, є членом правління Ради Парламенту світових релігій.