• Головна
  • Проекти
  • Порушенням прав католиків в Одесі вже зацікавилися США і Німеччина...

Порушенням прав католиків в Одесі вже зацікавилися США і Німеччина

05.09.2011, 09:36
У південному регіоні України почастішали випадки порушення прав віруючих католицького віросповідання, констатують польські журналісти.

У південному регіоні України почастішали випадки порушення прав віруючих католицького віросповідання, констатують польські журналісти. В Одесі вже двічі цього року місцева влада заборонила католикам провести хресний хід. Перша хода мала відбутися на Свято Божого Тіла. Друга заборона стосувалася процесії з нагоди Єпархіального дня молоді, який проходив у серпні. Про це повідомляє Польське радіо, передає «Odessa-Daily».

Як йдеться у повідомленні, факти релігійної дискримінації мають місце і в інших регіонах Півдня України. Так, більше 15 років римо-католики Севастополя борються за повернення храму, в якому з радянських часів розміщений кінотеатр. Свою відмову місцева влада мотивую тим, що храм є майном міста. За словами настоятеля парафії о. Юрія Зимінського в Севастополі великий вплив на прийняття владою негативних рішень щодо католиків мають єрархи Православної Церкви (Московського Патріархату). Присутність католицьких Церков в південному регіоні України вони називають «експансією на споконвічно російські землі» і «великої загрозою для колиски православ'я».

Греко-католики довгий час не можуть отримати дозвіл на будівництво храму в Одесі. Міська влада, як і єрархія Православної Церкви (Московського Патріархату), не бачить в цьому жодної релігійної дискримінації, посилаючись на те, що чисельність прихожан-уніатів непорівнянно мала.

Останній інцидент стався напередодні Дня незалежності України. В Одесі було перервано концертний виступ католицького священика і співака о. Вітольда Левицького і колективу християнської пісні «Quo Vadis». Незважаючи на те, що програма була затверджена міським відділом культури, під час заходу до о. Вітольда підійшов чоловік у цивільній формі і, представившись полковником МВС, зажадав прибрати священика зі сцени. Концерт у результаті був перерваний і віруючі, щоб уникнути конфлікту з представниками влади, розійшлися.

У повідомленні сказано, що порушеннями прав католиків в Одесі вже зацікавилися Сполучені Штати Америки в особі першого секретаря-аташе з питань прав людини посольства США в Україні Джеймса Хеллера. Свою стурбованість з цієї проблеми висловили також представники Німеччини.