• Головна
  • Новини
  • Депутат нагадав МВС України про конституційні права мусульманок...

Депутат нагадав МВС України про конституційні права мусульманок

12.03.2011, 13:04
Депутат Верховної Ради Валерій Бондик (Партія регіонів) звернувся до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова з проханням нагадати співробітникам паспортних столів Криму про те, що мусульманки мають право слідувати вимогам своєї релігії.

Депутат Верховної Ради Валерій Бондик (Партія регіонів) звернувся до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова з проханням нагадати співробітникам паспортних столів Криму про те, що мусульманки мають право дотримуватися вимог своєї релігії.

У своєму зверненні до керівника міліцейського відомства, повідомляють «Экономические известия», заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Валерій Бондик акцентує увагу на конституційному праві представників усіх конфесій сповідувати свою релігію. Норму Конституції, підтверджену законом «Про свободу совісті та релігійні організації», поставило під сумнів МВС. Наказ № 600, виданий у червні 2006 р., зобов'язує громадян і громадянок України фотографуватися на паспорт без головного убору. У той же час канони ісламу забороняють жінкам-мусульманкам відкривати перед чоловіками- неродичами волосся і фігуру, а в ст. 35 Конституції України зафіксовано право громадян «безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди».

«Конституційну норму коригують за допомогою підзаконного акту», - констатував пан Бондик. Він нагадав, що згідно з Конституцією і законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», право громадян на сповідання своєї релігії може бути обмежене тільки у випадках, коли це право ставить під загрозу національну безпеку країни.

За словами сімферопольського адвоката Енвера Умерова, у перші кілька років після появи наказу МВС № 600 мусульманкам вдавалося обходити вимогу фотографуватися на документи без хустки-хіджабу. Але в останні два-три роки мусульманкам, які дотримуються канонів релігії, стали відмовляти у видачі паспортів, якщо на фото вони були в хіджабі. «Вимога зняти хіджаб мотивують тим, що він ускладнює ідентифікацію особистості власниці документа. Але перука чи макіяж можуть змінити зовнішність жінки набагато суттєвіше», - сказав пан Умеров.

На тлі заяв чиновників про перехід на біометричні паспорти диференційований підхід до представниць різних конфесій виглядає провокаційним, вважає перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Віктор Таран (Блок Юлії Тимошенко - «Батьківщина»). «Є приклади ефективного вирішення проблеми ідентифікації за сітківкою або райдужною оболонкою очей. У тих же Об'єднаних Арабських Еміратах, де законодавство засноване на шаріаті і жінки ходять закритими, ця проблема вирішена за допомогою сучасних технологій», - сказав пан Таран. Він зазначив, що українським мусульманкам допомогти у вирішенні проблеми з хіджабами могла б поправка до закону «Про свободу совісті та релігійні організації», і заявив про готовність підготувати таку поправку.