• Головна
  • Новини
  • МВС заявило, що ДАІ не перешкоджало вірним Київського Патріархату потрапити до столиці на відзначення Хрещення Київської Русі...

МВС заявило, що ДАІ не перешкоджало вірним Київського Патріархату потрапити до столиці на відзначення Хрещення Київської Русі

29.09.2010, 11:32
МВС заявило, що ДАІ не перешкоджало вірним Київського Патріархату потрапити до столиці на відзначення Хрещення Київської Русі - фото 1
За результатами службової перевірки Міністерство внутрішніх справ України не виявило фактів перешкоджання працівниками Державтоінспекції групам віруючих (паломників) УПЦ КП під час релігійних заходів з нагоди відзначення Дня Хрещення Київської Русі.

Анатолій_Могильов.jpgЗа результатами службової перевірки Міністерство внутрішніх справ України не виявило фактів перешкоджання працівниками Державтоінспекції групам віруючих (паломників) УПЦ КП під час релігійних заходів з нагоди відзначення Дня Хрещення Київської Русі. Така відповідь надійшла за підписом міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова на депутатське звернення Володимира Марущенка (партія ХДС).

Народний депутат просив МВС ретельно перевірити факти скоординованих перешкод з боку співробітників ДАІ віруючим Київського Патріархату, які їхали 28 липня 2010 року до столиці з Львівської, Чернівецької, Тернопільської, Рівненської, Вінницької, Дніпропетровської, Сумської, Харківської та Одеської областей.

У відповіді на депутатське звернення Міністр внутрішніх справ зазначив, що повідомлення окремих ЗМІ про зазначені факти не підтвердились. У додаток до цього депутату були надані копії листів-пояснень від єрархів Київського Патріархату у Вінницькій, Рівненській та Тернопільській областей.

Як повідомляє Інституту релігійної свободи, Володимир Марущенко висловив незадоволення такою відповіддю з боку МВС. «Очевидним є те, що службова перевірка наведених мною фактів проводилась неповно», — вважає депутат.

Парламентар заявив: «Керівництво МВС не змогло пояснити причини зупинки трьох автобусів сумської делегації Київського Патріархату на виїзді із Києва. Також немає жодних пояснень стосовно перешкоджань паломникам з Львівської, Чернівецької, Дніпропетровської, Харківської та Одеської областей. Тому поки не можна говорити про наявність об’єктивної та повної службової перевірки».

У зв'язку з цим Володимир Марущенко має намір ініціювати у Верховній Раді України депутатський запит до керівництва МВС з вимогою належного розслідування фактів, що вказують на зловживання з боку співробітників ДАІ.

Народний депутат вважає, що влада повинна забезпечити свободу віросповідання для представників усіх конфесій. Задля цього кожен факт порушення конституційних прав віруючих має бути належно розслідуваний, а не прихований вищим керівництвом.

Як РІСУ інформувала, низка єпархій Київського Патріархату заявила про перешкоди групам паломників, які їхали на хресний хід до Києва з нагоди святкування Дня Хрещення Київської Русі з боку працівників ДАІ. Деякі перешкоди полягали у затримування груп вірних перд в’їздом до Києва, а деякі групи через втручання працівників Державтоінспекції так і не змогли виїхати на заплановану заздалегідь акцію.

З зв’язку з цим Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ КП, звернувся до Віктора Януковича та Анатолія Могильова з вимогою розслідувати факти порушення прав віруючих УПЦ КП з боку ДАІ.