• Головна
  • Проекти
  • ХДС закликає єрархію УПЦ розібратися з тими кліриками, які закликають владу ліквідувати УПЦ КП...

ХДС закликає єрархію УПЦ розібратися з тими кліриками, які закликають владу ліквідувати УПЦ КП

24.07.2010, 23:03
ХДС закликає єрархію УПЦ розібратися з тими кліриками, які закликають владу ліквідувати УПЦ КП - фото 1
Християнсько-Демократичний Союз глибоко стурбований поширеним у ЗМІ закликом офіційних осіб Одеської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) до української влади ліквідувати Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

HDS.jpgХристиянсько-Демократичний Союз глибоко стурбований поширеним у ЗМІ закликом офіційних осіб Одеської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) до української влади ліквідувати Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Про це йдеться у спеціальній заяві цієї партії від 23 липня.

У документі наголошується, що створення та розбудова Української Православної Церкви Київського Патріархату ґрунтується на волі українських православних християн, висловленої на Соборі УПЦ в 1991 році, щодо автокефалії Православної Церкви в Україні, на праві українського народу та України – як окремої суверенної Держави, відповідно до канонічних правил, мати незалежну Помісну Православну Церкву, на конституційному праві громадян щодо свободи совісті.

«Нині вірними Української Православної Церкви Київського Патріархату є понад десяти мільйонів громадян України, що зробили свій свідомий релігійний вибір на користь цієї Церкви, а вона сама є другим за чисельністю релігійним об’єднанням країни», – сказано у заяві ХДС.

Враховуючи зазначене, ХДС нагадує представникам української влади про необхідність пам’ятати про свою відповідальність перед народом та обов’язок захищати конституційні права і свободи громадян, зокрема право на свободу совісті, а відтак важливість створення рівних умов для подальшого розвитку Церков України та неприпустимість державного втручання у міжконфесійні відносини, обмеження законної діяльності Церков та права громадян вільно сповідувати свою віру.

ХДС заявляє про свою готовність і надалі докладати усіх необхідних зусиль для збереження можливостей реалізації права громадян на свободу совісті та належних умов для діяльності Церков і релігійних організацій в Україні.

Підтримуючи кроки священноначалля Української Православної Церкви щодо активізації переговорного процесу з іншими Православними Церквами України, зокрема з УПЦ КП, ХДС закликає керівництво Церкви надати належну оцінку подібним заявам її кліриків, що, як йдеться у заяві, «не лише не сприяють міжцерковному порозумінню, але й становлять загрозу суспільному миру та злагоді».