• Головна
  • Проекти
  • Українська Асоціація Релігійної Свободи ініціювала обговорення міжетнічних та міжконфесійних відносин в Україні...

Українська Асоціація Релігійної Свободи ініціювала обговорення міжетнічних та міжконфесійних відносин в Україні

03.05.2010, 13:30
Українська Асоціація Релігійної Свободи ініціювала обговорення міжетнічних та міжконфесійних відносин в Україні - фото 1
У Чернівцях проведено Міжнародну конференцію «Міжетнічні та міжконфесійні відносини в контексті сучасних суспільних трансформацій» та Круглий стіл на тему «Актуальні проблеми державно-церковних відносин на Буковині».

exklusiv.gif ЧЕРНІВЦІ – За сприяння Української Асоціації Релігійної Свободи (УАРС) на базі філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича 29-30 квітня у Чернівцях проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Міжетнічні та міжконфесійні відносини в контексті сучасних суспільних трансформацій» та Круглий стіл на тему «Актуальні проблеми державно-церковних відносин на Буковині».

На пленарному засіданні виступили заступник голови Чернівецької ОДА – Галиць Г.К, д. соц. н. проф., провідний науковий співробітник Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАНУ – Нельга О.В., к. філос. н., заступник голови Держкоманцрелігій України – Новиченко М.Р., д. філос. н., проф., зав. відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАН України – Филипович Л.О., Генеральний секретар Української асоціації релігійної свободи – Гануліч П.В., к. філос. н., доц., докторант Інституту філософії ім.. Г.С.Сковороди НАН України – Титаренко В.В.

Як повідомив для РІСУ учасник конференції Дмитро Базик, в темах доповідей піднімались актуальні питання місця конфесійного розвитку України в контексті загальносвітових глобалізаційних процесів, особливості розвитку державно-церковних відносин в сучасній Україні, проблеми етнорелігійного чинника у формуванні політичної нації в Україні, фактори міжконфесійних конфліктів та шляхи їх подолання, особливості релігійного життя Буковини у контексті суспільних трансформацій тощо.

Секційні засідання конференції проводились під наступними рубриками: «Специфіка буття релігії в етнокофесійному середовищі», «Свобода релігії та Церкви у контексті правових відносин», «Шляхи толеризації міжконфесійних відносин в умовах трансформації суспільства», «Особливості сучасних трансформацій релігійного життя: український та регіональний аспект», «Релігійність молоді: сутнісні характеристики, специфіка прояву».

Під час конференції відбулась Презентація церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, на якій наголошувалось на актуальності популяризації утвердження в сучасному суспільстві сімейних цінностей. Представники Церкви сформулювали заклик до всіх свідомих громадян та відповідальних урядових службовців усього світу сприяти заходам, спрямованим на збереження і зміцнення сім’ї як фундаментальної інтегруючої ланки суспільства.

30 квітня було проведено Єдиний День релігійної свободи з теми: «Шляхи та форми толеризації міжконфесійних відносин». Учасники обмінювались досвідом толеризації міжконфесійних відносин, обговорювали актуальні проблеми реалізації релігійних свобод в сучасному світі та Україні, необхідність подолання міжконфесійних протиріч у багатоконфесійному середовищі тощо.

Також відбулось проведення звітно-виборчої конференції УАРС. Присутні також розглянули запропоновані до статуту УАРС зміни, спрямовані на оптимізацію процесу керівництва в асоціації. Заслухали звіти Президента УАРС, Ревізійної комісії. Після цього відбулося обрання Ради Директорів УАРС та Ревізійної комісії УАРС. Президентом обрано Єленського Віктора Євгеновича, віце-президентом – Филипович Людмилу Олександрівну, генеральним секретарем – Гануліча Петра Володимировича.