• Головна
  • Проекти
  • Президент України не визначився з приводу стратегії оновлення Закону про свободу совісті та релігійні організації...

Президент України не визначився з приводу стратегії оновлення Закону про свободу совісті та релігійні організації

19.02.2010, 15:06
Президент України не визначився з приводу стратегії оновлення Закону про свободу совісті та релігійні організації - фото 1
Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в (НАТО) одним із пріоритетів на 2010 рік визначає розробку нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

4.jpgКИЇВ – Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) одним із пріоритетів на 2010 рік визначає розробку нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». На думку Глави держави, зазначені зміни обумовлені потребою захисту прав національних меншин з метою приведення чинного законодавства у відповідність із положеннями міжнародних договорів у цій сфері, – повідомляє Інститут релігійної свободи.
 
Про це йдеться в Указі Президента України Віктора Ющенка від 03.02.2010 року №92/2010 «Про затвердження Річної національної програми на 2010 рік з підготовки України до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору».

Серед демократичних реформ у внутрішній політиці у Програмі відзначено, що “Україна продовжуватиме проводити політику щодо зміцнення демократії, забезпечення верховенства права, прав і свобод людини, дотримання принципу здійснення державної влади на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову, принципів незалежності суддів, поваги до прав національних меншин, недопущення дискримінації особи за політичними, релігійними, етнічними або іншими ознаками”.

Слід зауважити, що на відміну від аналогічного Указу 2009 року цього разу в аналогічному абзаці з’явилось уточнення про недопущення дискримінації особи за “іншими ознаками”, що передбачає доволі широке тлумачення.  

“Українська держава гарантує громадянам України незалежно від їх етнічного походження, раси, релігійних переконань, мови або інших ознак рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права”, – декларується у документі.

Примітно, що, як і минулого року, у контексті захисту прав національних меншин серед пріоритетних завдань на 2010 рік цим указом Президента України знову визначена необхідність “розробити законопроект про внесення змін до Закону України  «Про свободу совісті та релігійні організації» (нова редакція)”.

Нагадаємо, що 28 жовтня 2009 року, інформуючи про результати зустрічі Віктора Ющенка з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, офіційний сайт Президента України повідомив: “Глава держави також відзначив, що  поділяє позицію ряду церков щодо зваженого підходу до пропонованих змін до чинного Закону «Про свободу совісті та релігійні організації». У цьому зв’язку він підтримав пропозицію Ради про ухвалення як законодавчого акта спочатку – до прийняття змін до закону – Концепції державно-конфесійних відносин в Україні”.

“У жовтні цього року від імені Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій до Президента звернувся рабин Яків Блайх з проханням не підтримувати ухвалення ближчим часом нової редакції Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», оскільки передвиборчий період в Україні містить у собі небезпеку викривлення будь-якої, навіть дуже гарної ініціативи з мотивів політичної доцільності чи через надмірну поспішність в опрацюванні законодавчих актів. Натомість пропонується зосередитися на розробці та прийнятті Концепції державно-конфесійних відносин, яка сьогодні опрацьовується центральними органами виконавчої влади”, – повідомив тоді офіційний сайт Глави держави.

Як з цього приводу інформував ІРС, Головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій у жовтні 2009 року у зверненнях від імені ВРЦіРО закликав Президента та Прем'єр-міністра вилучити з Орієнтовного плану законопроектних робіт на 2009 рік та з Плану заходів Україна-НАТО, затвердженого відповідно до Річної національної програми на 2009 рік з підготовки України  до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору, вимогу щодо необхідності розробки та ухвалення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» як його нової редакції, так і змін до окремих основоположних статей.